Erdogan több szavazatot kapott, de lesz második forduló a török elnökválasztáson

A hétfő reggel, helyi idő szerint 6 óra 30 perckor közzétett előzetes adatok alapján Erdogan elnök pártja, az AKP szerezte meg a szavazatok többségét a törökországi parlamenti választáson, viszont az elnökválasztás a jelenlegi eredmények szerint a második fordulóra marad.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 7:43
Erdogan votes in Turkish general election
epa10626767 Turkish President Tayyip Erdogan casts a ballot at a polling station in Istanbul, Turkey, 14 May 2023. EPA/UMIT BEKTAS / POOL Fotó: UMIT BEKTAS / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint a szavazatok 98,89 százalékos feldolgozottságánál az elnökválasztáson Recep Tayyip Erdogan jelenlegi elnök vezet, ő a szavazatok 49,35 százalékát szerezte meg. Legfőbb riválisa, Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke, kereken 45 százalékot kapott. 

Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szükséges 50 százalék+1 szavazatot, az elnökválasztás a második fordulóban dől el, amelyet május 28-án tartanak.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége támogatja.

A kormányzó AKP a szavazatok 49,31 százalékát szerezte meg, mögöttük a Köztársasági Néppárt végzett a második helyen 35,18 százalékkal. Ez számukra 169, a győztes AKP számára 266 mandátumot jelentene. A parlamenti választás egyfordulós.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan szavaz a választáson Isztambulban 2023. május 14-én (Fotó: EPA/Umit Bektas/Pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.