Szabadlábra helyezték Eva Kailit

Az ügyészség szerint a nyomozás már nem teszi szükségessé a letartóztatását.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 25. 16:06
null
BELGIUM-POLITICS-JUSTICE-TRIAL-QATARGATE Fotó: SIMON WOHLFAHRT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiengedték a házi őrizetből a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjét, Eva Kailit. A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap közlése szerint az Európai Parlament (EP) korábbi szocialista alelnökének most már nem kell viselnie az elektromos nyomkövetőt és szabadlábon várhatja következő tárgyalását. Az ügyészség azzal indokolta döntését sajtóközleményében, hogy a nyomozás már nem teszi szükségessé a letartóztatását.

Emlékeztettek, Eva Kaili őrizetben tartását azért rendelték el április közepén, mert esetében fennállt az illegális tevékenység megismétlésének veszélye a bizonyítékok eltüntetésének vagy meghamisításának, valamint a szökés lehetősége.

Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozásban. Az előzetes letartóztatásból több mint négy hónap után, áprilisban helyezték házi őrizetbe elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével.

A Politicio brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportál közlése szerint Kaili valószínűleg visszatér a munkába a korrupciós ügy egy másik gyanúsítottjához, Marc Tarabellához hasonlóan.

Tarabellát éppen szerdán, letartóztatása után három hónappal látták az EP épületében: reggel a halászati bizottság ülésén vett részt, majd a parlament egyik kávézójában is látták.

Kaili édesapját az előállítása után néhány nappal engedték szabadon.

Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő, nyomkövető viselése mellett, már korábban házi őrizetbe került. Mivel Panzeri kihallgatása során azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Mark Tarabellának, az Európai Parlament szocialista képviselőjének „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”, a politikust február 10-én szintén letartóztatták. Az 59 éves belga EP-képviselő ügyében a hét elején döntött a belga ügyészség: engedélyezték az elektronikus nyomkövető eltávolítását, és szintén elhagyhatta a házi őrizetet. Egy további gyanúsítottat, Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt február 11-én, Olaszországban tartóztatták le és helyezték házi őrizetbe. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Borítókép: Házi őrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönből 2023. április 14-én. A háttérben Mihalisz Dimitrakopulosz, Kaili egyik védőügyvédje (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.