Szijjártó Péternek különleges vacsoravendége volt a Duna-parton

A külgazdasági és külügyminiszter nem először mutatja be a magyar gasztronómiát vendégeinek.

2023. 05. 31. 21:12
Szijjártó Péter és Eli Cohen izraeli külügyminiszter vacsorázik Dunakeszin.
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen még egészen biztosan nem volt itt: vacsora az izraeli külügyminiszter kollégával Dunakeszin, a Duna-parton – írta Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében, amihez néhány fotót is mellékelt. Ezek alapján a magyar külgazdasági és külügyminiszter Eli Cohen izraeli külügyminisztert látta vendégül Dunakeszin, ahol a tárcavezető él.

A két politikus kapcsolata egyébként kiváló, a budapeti izraeli nagykövetség is úgy adott hírt szerdai találkozójukról, mint „barátok és kollégák” egyeztetéséről. Mikor januárban Davosban találkoztak, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében szintén barátjaként hivatkozott kollégájára, és emlékeztetett rá, hogy külügyminiszterként ugyan most találkoztak először, de korábban, mikor Eli Cohen még gazdasági miniszter volt, már dolgoztak együtt.

Szijjártó Péter és Eli Cohen hivatalos találkozójukon megvitatták a közel-keleti biztonsági helyzetet, illetve megállapodtak a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogram izraeli kiterjesztéséről a 2024–2026 közötti időszakra. A magyar külügyminiszter kiemelte: „Izrael biztonsága összefügg Közép-Európa biztonságával. A közel-keleti béke így Magyarország számára nemzeti, nemzetbiztonsági érdek.”

Az izraeli nagykövetség bejegyzéseinek tanúsága szerint Eli Cohennek is hosszú napja volt. Találkozott mások mellett Novák Katalin köztársasági elnökkel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, a zsidó közösségek vezetőivel, és még egy szoboravatáson is részt vett. 

Szijjártó Pétertől egyébként nem szokatlan, hogy a hosszú hivatalos tárgyalások közepette a magyar gasztronómiával tartsanak szünetet. Vang Ji kínai államtanácsost például februárban lángosozni vitte el, ugyancsak Dunakeszin. Állítólag a befolyásos kínai diplomatára már korábban is nagy benyomást tett a lángos, és úgy vélte, az a magyar és kínai konyha kiváló összekötése.

Borítókép: Szijjártó Péter és Eli Cohen vacsorázik Dunakeszin (Fotó: Facebook/Király Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.