Több szempontból is kínos lehet a demokratáknak a Biden-ügy

A Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident érintő vizsgálatok ugyan évek óta a konzervatív közbeszéd tárgyát képezik, az ügy lassan vádemelési szakaszba érhet. Nagy kérdés a demokraták és republikánusok oldaláról is, hogy mindez milyen hatással lesz majd Joe Biden 2024-es elnökválasztási esélyeire.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 07. 12:01
null
US-POLITICS-BIDEN Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Joe Biden tanácsadói úgy vélik, hogy a Republikánusok Hunter Bidenre való összpontosítása visszafelé sülhet el, sőt ez egy újabb jele annak, hogy a konzervatívok nem értik az amerikai választókat, hiszen ebben az ügyben nincs olyan összhang mint az abortusz vagy a fegyverek kérdésében” – értekezik a Politico politika lap az amerikai elnök fiának ügyéről.

Mint azt a lap hozzáteszi, „a republikánusok persze arra is használhatják, az ügyet, hogy eltereljék a figyelmet a Donald Trumpot érintő jogi esetektől”. 

Noha a Politico által idézett demokraták és vezető fehér házi tanácsadók szerint a Hunter Biden-ügy nem befolyásolja majd érdemben Joe Biden 2024-es elnökválasztási kampányát és esélyeit, az elnök körüli stáb ennél jobban aggódik.

 Éppen ezért hozták meg azt a döntést, hogy az elnök nem reagál a fiát ért vádakra.

 

Azonban esetenként ezt mégis megteszi, az MSNBC amerikai televíziónak adott pénteki interjújában az elnök úgy fogalmazott: „a fiam semmi rosszat sem tett. Bízom és hiszek benne, és az ügyének a hatása az elnökségemre csupán annyi, hogy büszke vagyok rá”.

 

A Hunter Biden ügy

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI), az igazságügyi minisztérium és most már a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága is vizsgálódik Hunter Biden és a Biden család üzleti ügyei miatt.

Amíg Hunter Biden esetében 2018-ban indult nyomozás a tengerentúli üzleti kapcsolataival, pénzügyeivel és tanácsadói munkájával kapcsolatban, ez később fegyvervásárlási ügyeire és drogproblémáira is kitért.

A képviselőházi bizottság pedig azt is vizsgálja, hogy a jelenlegi elnök (akkori alelnök) fia az ukrán földgázipari vállalat, a Burisma igazgatótanácsában milyen szerepet töltött be, és mindannak volt-e köze édesapja politikai befolyásához.

A Biden család üzleti ügyeit érintő átfogó vizsgálatok pedig annak járnak utána, hogy pénzügyi nyilvántartási adatok szerint 2015 és 2017 között üzlettársakon keresztül mintegy négymillió dollár „vándorolt” a Biden családhoz egy azóta megszűnt kínai energetikai vállalattól. Joe Biden tagadta, hogy tudott volna a családja üzleti ügyeiről vagy részt vett volna azokban. A New York Post amerikai napilap szerint már Ukrajnán és Kínán kívül Romániába, Mexikóba, Kazahsztánba és Oroszországba is elérnek a Biden család üzleti ügyei.

Hunter Biden ügyvédei a múlt héten az igazságügyi minisztérium washingtoni központjában találkoztak, hogy az ügyészséggel megvitassák az adó- és fegyverügyét. A Politico szerint ilyen találkozók gyakran azt jelzik, hogy a nyomozás lezárul, és a védőügyvédek arra ösztönöznék az ügyészeket, hogy tartózkodjanak a vádemeléstől, vagy fontolják meg a vádak csökkentését.

Nyilvánvaló, hogy a Biden-csapat számos okból kifolyólag azt reméli, hogy ez a vizsgálat nem vezet vádemeléshez

– mondta Jennifer Palmieri, Barack Obama korábbi elnök kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a republikánusoknak 2020-ban és 2022-ben sem sikerült az üggyel hatást gyakorolni a közvéleményre, és szerintem az igazságügyi minisztérium döntésétől függetlenül ez később sem fog nekik sikerülni.

A republikánusok ezt máshogy látják. Szerintük egyrészt 2020-ban és 2022-ben még nem volt vádemelés, másrészt ha az igazságügyi minisztérium azt megtenné – ha nem, az bizonyíték lenne szerintük a minisztérium elfogultságára –, akkor Hunter Biden botrányait visszaütnének apjára, hiszen a vádak egy része szerint Joe Biden befolyását használta ki fia üzletei során.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden lépnek ki az Air Force One elnöki gépből New York-ban 2023. február 4-én (Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.