Videóval toboroz oroszországi kémeket az USA + videó

Az oroszországi kémek toborzását elősegítő filmet egy privát Telegram-csatornán tették közzé.

Gábor Márton
2023. 05. 16. 8:38
null
Langley, 2017. január 22. Az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levõ székháza padlóján Donald Trump új amerikai elnök látogatása alatt 2017. január 21-én. (MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool) Fotó: Olivier Douliery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) újabb erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy kihasználja a – az amerikai hírszerzési tisztviselők szerint – példátlan lehetőséget, hogy meggyőzze az ukrajnai háború és az oroszországi élet miatt elégedetlen oroszokat, hogy osszák meg titkaikat.

Az akció keretében létrehoztak egy privát Telegram-csatornát, ahol megosztották az említett videót, és amelynek a vége konkrét utasításokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy miként lehet névtelenül kapcsolatba lépni a CIA-val. 

A projektben részt vevő tisztviselők szerint Oroszország ukrajnai inváziója történelmi lehetőséget teremtett arra, hogy „oroszok jöjjenek hozzánk, és szállítsanak információkat, amelyekre az Egyesült Államoknak szüksége van”. 

A nyilatkozó, ámbár névtelenséget kérő tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy a videó egyáltalán nem uszító és nem hivatott arra, hogy a lakosság körében lázadást szítson, pusztán azokat a személyeket célozza meg, akik esetleg bizonytalanok.

Az érzelmes, kétperces videóban orosz embereket láthatunk, akik élik az életüket, és úgy tűnik, mintha fontos döntéseken gondolkodnának.

A felvétel célpontja a CIA szerint több ezer vagy akár több tízezer orosz, valamint Oroszországban élő külföldi, akik értékes információkkal rendelkezhetnek. Olyan személyek, akik kívül esnek az amerikai és az orosz biztonsági szolgálatok és hírszerző ügynökségek mindennapos versenyén, és akik olyan területeken dolgoznak, mint a kiberbiztonság, a technológia, a pénzügyek, a hadsereg és a diplomácia.

Borítókép: Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levő székháza padlóján. (Forrás: MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.