időjárás 21°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Rengeteg állat pusztult el a Nova Kahovka-i gátrobbantás miatt + videó

Magyar Nemzet
2023.06.08. 06:20 2023.06.08. 13:47
Rengeteg állat pusztult el a Nova Kahovka-i gátrobbantás miatt + videó

„Miközben az ördögi Oroszország terrorizál és elpusztít minden élőlényt, addig mi eddig is, és ezután is mindent megteszünk valamennyi élőlényt megmentéséért! Állatok ezrei rekedtek az árvíz sújtotta területen, miután Oroszország lerombolta a kahovkai vízerőmű gátját. Emlékezzünk arra, hogy az emberiesség azt jelenti, nemcsak egymásra, hanem minden élőlényre vigyázunk. Mi, ukránok életeket mentünk és védünk” – írta Twitter-bejegyzésében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, felhívva a figyelmet arra, hogy nemcsak az dél-ukrajnai lakosok, hanem az ott élő állatok is veszélybe kerültek a Nova Kahovka-i vízerőművet ért keddi támadás következtében.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Kijev az elmúlt évtizedek legnagyobb, Európában bekövetkezett ember okozta katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű elleni hét eleji támadást. Moszkva és Kijev egymást okolja a katasztrófa bekövetkezéséért, ám a szakértők zöme valószínűbbnek tartja, hogy az oroszok követhették el a támadást. A Kreml ugyanakkor tisztázhatja is érintettségét, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívása során hozzájárul egy független, nemzetközi vizsgálat lefolytatásához.

A gát megsemmisülése és az árvíz nemcsak a katonák mozgását nehezíti meg a térségben, hanem komoly vízhiányt és később terméshiányt is okozhat. Az ukrán államfő szerint több százezer ember maradhat elérhető ivóvízellátás nélkül, éppen ezért már megkezdődött a környékbeli lakosok evakuálása. 

Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forintot) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére. Míg a teljes kár több mint kétmilliárd hrivnya lehet.

Ukrajna legnagyobb állatvédő civil szervezete, az UAnimals szerint a Nova Kahovka-i Díbrova állatkertben szinte az összes állat elpusztult az árvíz miatt.

Az emberek hónapokig próbálták megmenteni ezeket az állatokat. Aztán egyetlen nap alatt az oroszok akciói miatt 260 állat pusztult el

– nyilatkozta a Politico brüsszeli politikai lapnak Olga Chevganiuk, a szervezet ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a helyzet egy igazi katasztrófa.

Az ukrán környezetvédelmi miniszter, Ruszlan Sztrilets is megerősítette, hogy nem sikerült megmenteni az állatokat, „csak a kacsák és hattyúk tudták megmenteni magukat”.

A tragédia előtt az állatkertben mások mellett majmok, mosómedvék, egy szamár, pónik, kölyökkutyák, különböző madarak, sündisznók, mormoták és teknősök is éltek.

Jelentések szerint az orosz csapatok az elmúlt évben aláaknázták az állatkert környékét, míg a közeli utakat lezárták, és ellenőrzőpontot állítottak fel az állatkert bejáratánál, ami lehetetlenné tette, hogy a dolgozók kiszabadítsák az állatokat a ketrecükből, amikor kedden kora reggel átszakadt a gát.

Az oroszok szerint a városban nem is volt állatkert.

Borítókép: Gátrobbantás miatt vízzel elöntött házában Tetyana a kutyáival, Cacával és Csunyával Herszonban 2023. június 6-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.