Az út kétharmadán túl van a Moszkva felé masírozó Wagner-csoport

A zsoldosoknak közel 1100 kilométert kell megtenniük Moszkváig.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 18:13
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. június 24. Rendõrök és katonák a Moszkvába vezetõ utakon felállított ellenörzõpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner-csoport katonai konvoja a Lipecki régióban jár, Moszkvától 400 kilométerre, Igor Artamonov helyi kormányzó elmondása alapján minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében. A Wagner-csoport katonai konvoja az Azovi-tenger közelében lévő Rosztov-na-Dona nevű településről indult meg az orosz főváros felé. A legrövidebb út az M4-es autópályán vezet, a Google adatai szerint egy autó ideális körülmények között valamivel több, mint 12 óra alatt teszi meg a közel 1100 kilométeres távolságot.

Érdekesség, hogy a két város közti távolság légvonalban 960 kilométer, amit egy repülő 1 óra 12 perc alatt tesz meg, egy helikopter pedig 4 óra 21 perc alatt. Mivel a harci járműveket trélereken szállítják, Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Rybar orosz Telegram-csatorna kérdését idézte: „Miért nem használja a rendőrség az autós üldözésekből ismert szöges út akadályokat?”

A Twitteren közzétett felvételek szerint közúti akadályokkal próbálják az oroszok megállítani a Wagner-csoportot.

Becslések szerint a katonai konvoj az esti órákban érheti el Moszkvát. A francia Le Figaro nevű lap értesülései szerint a Wagner-csoport járművei a Lipecki régióban járnak, a fővárostól 400 kilométerre. A napilap arról cikkezett, hogy Moszkva óva inti a Nyugatot attól, hogy megpróbálja kihasználni a helyzetet, mivel a Wagner-csoport lázadása nem akadályozza meg Moszkvát abban, hogy Ukrajnában elérje a céljait. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint minden ilyen próbálkozás hiábavaló lenne, és az ukrajnai különleges katonai művelet minden célkitűzését végrehajtják.

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere arra kérte a főváros lakosságát, hogy maradjanak otthon, a hétfőt pedig szabadnappá nyilvánították a kockázatok minimalizálása érdekében.

Borítókép: Rendőrök és katonák a Moszkvába vezető utakon felállított ellenőrző pontok egyikénél 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.