Este nyolc és kilenc óra között érheti el a Wagner-csoport Moszkvát

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint az orosz haderő legtapasztaltabb, legütőképesebb részéről van szó.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 06. 24. 17:34
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas nemzetközi figyelem övezi, ahogy a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldosok megindultak Moszkva felé, miután  az orosz hadvezetés parancsára rakétatámadás érte őket. A magyar szakértők is szoros figyelemmel követik az oroszországi eseményeket, közösségi oldalaikon elemzik a percről percre változó helyzetet.

Erős deja vu érzése lehet annak, aki emlékszik az 1917-es forradalom előtti pillanatokra, de persze a történelem nem ismétli önmagát. A Wagner-csoport állítólag már 100-120 km-re van a fővárostól, Putyin repülőgépe már elhagyta a fővárost. Ezek mind állítólagos dolgok, de amit biztosan tudunk, hogy idáig nem volt egy katonai alakulat sem, amely felvette volna a harcot a zsoldosok konvojával

– írta Facebook-oldalára Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója.

„Kinek lesz kedve a rezsim oldalán meghalni? Ez lesz az orosz vezetés hatalmának következő tesztje, mert a végén mindkét oldalon ugyanaz a kalasnyikovos munkás- vagy parasztgyerek fog egymással szembenézni a barikád két oldalán” – vélekedett a szakértő.

Wagner Péter arra hívta fel a figyelmet, ilyen helyzetekben könnyen eluralkodik a pánik, csakúgy, mint ahogyan az 2021-ben Afganisztánban is történt.

„Ha a vezetés vagy egy része tényleg elhagyta Moszkvát, akkor az végképp megtörheti a várost védő katonák morálját. Ha Prigozsin eljut Moszkvába – mondanák én is valami nagyot, amivel utána pofára eshetek – már nem lesz érdemi harc, pánik lesz és menekülés” – latolgatta a lehetséges kimeneteleket az MKI kutatója. Rámutatott, amennyiben mindez megtörténik, több kérdést is újra kell gondolni:

  1. Atomfegyverek sorsa?
  2. Ukrajnában harcoló orosz alakulatok?
  3. Putyin elnök jövője?

Utóbbival kapcsolatban Wagner Péter úgy látja, ha az orosz elnök valóban Szentpétervárra ment, onnan még újjászervezheti az orosz vezetést. Hozzátette: „Prigozsinnak szerintem nincsenek (még) államfői ambíciói, és ami céljai most vannak, azok is még változhatnak az elkövetkező napokban.”

Ha a Wagner-csoport birtokba veszi Moszkvát, akkor a legjobb forgatókönyv esetén is Oroszországban hetekig, hónapokig káosz lesz. Így tévedjek – vélekedett a szakértő.

 

Moszkva előtt létrehozott akadályok. Vajon ezzel akarják megfogni a harcedzett Wagner-katonákat és -arckocsikat, vagy van másik terv is? Korábban arról szóltak az elemzések, hogy a Wagner-csoport az orosz haderő legtapasztaltabb, legütőképesebb része. Most ezek a katonák mennek éppen Moszkva felé

– írta Facebook-oldalára Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője.

A szakértő korábban az Index.hu hírportálnak arról nyilatkozott, hogy

Moszkva felé az M4-es autópályán katonákkal megpakolt harckocsik vannak, ellenben az orosz hadsereg java Ukrajnában harcol. Képzeljük csak el azt a helyzetet, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák olvassák a híreket, és nem értik, hogy mi történik. Nem tudják, hogy miért harcoljanak, hiszen lehet, holnap már más lesz a vezetés. Ezalatt megindulnak az ukrán erők – az ellentámadásban a fő erőket még nem vetették be –, tehát ott van kilenc-tíz dandár, amelyek, tegyük föl, ebben a demoralizált helyzetben megütik az Ukrajnában harcoló orosz erőket. Ha ez egyszerre történik, akkor rendkívül nehéz helyzetbe kerül az orosz vezetés.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője a legfrissebb hírekkel számolt be Facebook-oldalán, hangsúlyozva, nem megerősített információkról van szó:

  1.  100 kilométerre Moszkvától délre építik a védelmi vonalat a Putyin oldalán álló oroszok.
  2. Megkerülték Voronyezst a wagneresek, bőven a várostól északra vannak.
  3. Valami készül Belaruszban – akár ott is lehet puccskísérlet.
  4. Moszkva déli külvárosában látni nehéz teherautókat tucatjával parkolni – ezekből akár gyorsan barikádokat lehet kialakítani. 

„Ha ez igaz – és persze jön egy ukrán támadás is, nem egy krízissel kell majd Moszkvának megküzdenie. Belaruszban Lukasenka hatalmát Putyin tartja fenn, de ha Lukasenka bukik, az láncreakciót indíthat el. Ott az egyik gyenge pont, de persze ha Moszkvát sem sikerül megvédeni (itt még nem tartunk, de ha igazak az infók, szürreálisan gyors a Wagner haladása), akkor persze Minszk nem is annyira érdekes” – írta a szakértő. Hozzátette: „Azt nem tudom, Putyin hol van, de ha elment Moszkvából, a gyengeség komoly jele.”

Demkó Attila egy kollégáját is idézte Facebook-oldalán, aki éppen az oroszországi Szentpéterváron tartózkodik. A beszámoló szerint a városban egyelőre nem látni katonákat, ám folyamatosan szedik le a Wagner-csoport toborzási plakátjait. „Mindenki nyugodt, megy a dolgára” – idézte Demkó Attila kollégáját.

Miért nem használja a rendőrség az autós üldözésekből ismert szöges út akadályokat?

– idézte Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Rybar orosz Telegram-csatorna kérdését annak kapcsán, hogy értesüléseik szerint maximális sebességgel haladnak a Wagner-oszlopok a főváros felé, de a páncélos járműveket tréleren szállítják.

Borítókép: A Wagner-csoport orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.