időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Ez még csak a vízerőmű volt. Mi lesz, amikor az atomerőművet bombázzák?

Lipcsey-Bidló Katalin
2023.06.06. 20:05 2023.06.06. 20:21
Ez még csak a vízerőmű volt. Mi lesz, amikor az atomerőművet bombázzák?

„Az ukrán hatóságok nyugati megbízóik pártfogása alatt már régóta terrorista módszereket alkalmaznak orosz területen” – erről beszélt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja tavaly októberben. Mint mondta, „erre számos példa van, de a krími híd elleni támadás volt a csúcspontja”, számolt be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

Tavaly október 8-án egy felrobbant teherautó további tüzet okozva egy tehervonat tartályait is felgyújtotta. A robbanás következtében négy ember meghalt. A hídnak a félsziget felé vezető közúti részének két pillére összeomlott. 

Az orosz nyomozó hatóság akkor terrortámadásnak nevezte az esetet, utalva arra, hogy ukrán különleges szolgálatok álltak a háttérben.

Ennek kapcsán tavaly Nebenzja rámutatott arra is, hogy az ENSZ szelektíven kezeli a polgári infrastruktúra elleni támadásokat. Emlékeztetett, kijevi tisztviselők – mint mondta – nyíltan kifejezték örömüket a hidat ért támadás után.  

Az ENSZ-képviselő már akkor hozzátette, hogy további támadásokra számítanak. Elmondta: 

Oroszország levelet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben felszólította, hogy akadályozza meg a Nova Kahovka-i vízerőműnél történő ukrán provokációt.

Nebenzja akkor azt mondta, a Zelenszkij-rezsim „bármilyen bűncselekményre képes, következetesen lecsap az egykori területeinek polgári infrastruktúrájára. Az ukrán fegyveres erők már öt hónapja lövik a Herszon megyei Nova Kahovkát. 

Naponta akár 120 rakéta is érkezik, amelyek többsége amerikai HIMARS, és az ukránok kifejezetten a kahovkai gátat célozzák, hogy átszakítsák azt a vízszint emelkedését okozva, ami a környező területek elárasztását jelentené.

Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén civilek ezrei halhatnak meg, és otthonok ezrei károsodhatnak. Ma levelet juttattunk el a Biztonsági Tanácshoz, amelyben felszólítjuk az ENSZ vezetését, hogy akadályozza meg ezt a szörnyű provokációt” – mondta tavaly októberben. 

Jelenleg mintegy nyolcvan települést és több ezer embert veszélyeztet az árvíz, miután egy támadásban átszakadt a gát a Nova Kahovka-i vízerőműnél. Az orosz és az ukrán fél egyaránt a másikat tette felelőssé a támadásért. 

Kedden, a kora délutáni órákban az ár már többméteres árvizet okozott. Nova Kahovkában tíz méterig, Dnyiprjanyban nyolc méterig, Korsunkában pedig 5,3 méterig emelkedett a vízszint, és ez az állapot szakemberek szerint körülbelül 72 órán át tarthat.

 

Máskor is figyelmeztette Oroszoroszág az ENSZ-t

A mára orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőmű közelében is komoly harcok folytak, amelyek jelentős biztonsági kockázatot hordoztak. Az erőmű területét is elérték tüzérségi csapások, amelyeket mind az oroszok, mind az ukránok a másik félnek tulajdonítottak. 

A zaporizzsjai atomerőmű
Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ennek kapcsán az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség felszólította az amerikai újságírókat, hogy hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű elleni csapásokról szóló „oroszgyűlölő kitalációk kántálásával”, írta a RBC orosz hírportál. A diplomaták nyilatkozatukban „dezinformációs kampánynak” nevezték, hogy azzal vádolják az orosz hadsereget, hogy tüzérségi csapásokat mértek az atomerőműre. Mint mondták, a valóság ennek pontosan az ellenkezője, az ukrán fél volt a támadó.

Felszólítjuk az ENSZ-t és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy ítéljék el Kijev bűncselekményeit, és hozzanak sürgős intézkedéseket az ukrajnai sugárveszélyes létesítmények elleni provokációk megakadályozására

– állt a nagykövetség közleményében. 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.