Lángokban a stratégiai fontosságú krími híd + videó

Valószínűleg egy gépjárműbe rejtett pokolgéppel követték el a támadást.

Magyar Nemzet
2022. 10. 08. 8:57
A view shows a fire on the Kerch bridge at sunrise in the Kerch Strait, Crimea
UKRAINE-CRISIS/CRIMEA Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki a megszállt Krím félszigetet és Oroszországot összekötő, stratégiai fontosságú hídon – jelentette több hírügynökség. A közösségi médiába feltöltött képek és videók tanúsága alapján a Kercsi-szoroson átívelő híd vasúti szakaszán lobbant lángra több tartálykocsi. Más képeken viszont az látszik, hogy a gépjárművek szakasza is súlyosan megrongálódhatott. 

Az egyelőre nem világos, hogy mi történhetett, de a jelek szándékos támadásra utalnak.

 A TASZSZ orosz hírügynökség szerint gépjárműbe rejtett pokolgép robbanhatott. 

Az interneten keringő, meg nem erősített hitelességű felvételek is ezt a lehetőséget támasztják alá. A BBC-nek nyilatkozó szakértő is úgy vélte, hogy aligha rakétacsapás okozta a robbanást. Egy ilyen masszív építményt egyébként nem is olyan könnyű megsemmisíteni, mint azt gondolnánk. Emlékezetes, hogy a Dnyeperen átívelő Antonovszkij hidat számos alkalommal bombázták az ukránok, de csak károkat okoztak benne.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az incidens okainak megállapítására és a következmények felszámolására. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői – jelentette az MTI.

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke Ukrajnát tette felelőssé az incidens miatt. Kijev részéről hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a Krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

A vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legalább három ember életét vesztette, akik a robbanáskor járműikkel együtt a vízbe zuhantak. 

A kárfelmérés továbbra is folyamatban van. Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat délután közölte, hogy a tüzet sikeresen eloltották. Az Interfax orosz hírügynökség legfrissebb értesülései szerint a hídon szombattól újraindul a vasúti forgalom.

A krími híd stratégiai jelentőségű, az Ukrajnába tartó katonai logisztika egyik fő ütőere. Egyben jelképes fontosságú, 2018-ban Vlagyimir Putyin személyesen nyitotta meg. Emiatt rendkívül szigorúan őrzött infrastruktúra – hogy sikeres támadást hajtottak végre ellene, az újabb presztízsveszteséget is jelent az oroszoknak.

A Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában. A Kercsi-szoros két partja közötti létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat át. A híd éves utasforgalma 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna – emlékeztetett az MTI.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a hírt kommentálva arra figyelmeztetett, hogy ezután további eszkaláció várható. – A híd Putyin „édesgyermeke”, születésnapi „ajándéknak” is tekinthető , ez az újabb megalázás nem tudom, mit indít el benne – írta Facebook-bejegyzésében.

 

Borítókép: Lángokban a krími híd. (Fotó: Reuters)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.