Ki és hogyan követhette el a Krími híd elleni támadást?

„Mesteri szabotázsakcióra” gyanakszanak a szakemberek.

Magyar Nemzet
2022. 10. 08. 14:45
null
Kercs, 2022. október 8. A Krími híd tüzét oltják helikopterrõl Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötõ átkelõ közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre senki nem vállalta magára a felelősséget a megszállt Krím félszigetet és Oroszországot összekötő híd elleni támadásért. A legkézenfekvőbb válasz persze, hogy az ukránok hajtották végre az akciót, ám ezt eddig hivatalosan nem ismerték el. A nemzetközi sajtóban megjelent találgatások is főként arról szólnak, hogy az ukrán különleges egységek állhatnak a merénylet mögött. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) viszont nem kommentálta érintettségét az Ukrinform hírügynökség megkeresésére, viszont Telegram csatornáján hírt adott az eseményekről. 

A krími híd csak a kezdet!

– figyelmeztetett a közösségi médiában Mihaljo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó, ami ugyancsak sokféleképpen értelezhető. Korábban az ukrán hadsereg egyértelművé tette, hogy jogszerűnek tekinti a Krím félsziget támadását, és volt is példa néhány belövésre.

A kérdés nem is annyira a ki, mint inkább a hogyan. Az eddigi információk alapján egy robbanóanyaggal megrakott tehergépjármű robbant fel, amikor az üzemanyagot szállító vonatszerelvények mellé ért. Ezt a forgatókönyvet a közösségi médiába feltöltött videók és a pusztítás környezete is megerősíti.

 

Egy mesteri szabotázsakciónak tűnik

 

– értékelte a BBC-nek a támadást a brit hadsereg egy korábbi robbantásszakértője. Rámutatott, hogy a hídon nem láthatók becsapódásra utaló jelek, ami szintén kizárja azt, hogy légitámadásról lett volna szó. Emlékezetes, hogy korábban Herszon közelében az ukrán rakétacsapások milyen krátereket téptek az aszfaltba. Valószínűtlenné teszi a rakétázás teóriáját az is, hogy a Krím félszigetet az Sz–400-as, az egyik legmodernebb légvédelmi rakétarendszer védi.

– Azt gyanítom, hogy az úttesten és a vasúti pályán elhelyezett robbanóanyagot hoztak működésbe távirányítással, közel egyszerre – magyarázta a brit szakember.

A robbanás méretéből és típusából mások is arra következtettek, hogy nem a teherautó hordozott egyedül robbanóanyagot, hanem a hidat részben alá is aknázhatták.

Akárhogyan is, bármelyik lehetőség óriási presztízsveszteség az oroszoknak. Azt követően, hogy augusztusban autóba rejtett pokolgéppel végeztek Darja Dugina Kreml-közeli újságíróval Moszkva határában, most ismét egy szigorúan őrzött, stratégiai és jelképes fontosságú létesítménynél, mélyen a frontvonalak mögött csaptak le.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor egy másik elméletre is felhívta a figyelmet: forrásai szerint nem kizárt, hogy orosz belső munka történt, hiszen aláaknázni a hidat ukrán részről hihetetlenül nehéz lenne. „Miért, mi a racionalitás? A kolléga szerint a háborús párt nem elégedett Putyinnal (ezt tudjuk már hónapok óta), és ezzel a megalázó akcióval sarkallná tettre” – írta a szakértő bejegyzésében.

 

Borítókép: A krími hidat oltják helikopterről Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.