Nem akarnak illegális bevándorlókat a csehek

Újabb éles bírálat érkezett a cseh kormány felé az EU migrációs csomagja miatt, rendkívül ülést tartottak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 19:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint élesen bírálta a cseh ellenzék a kormányt az Európai Unió migrációs rendszere reformjának támogatása miatt. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között. A parlamenti alsóház szerdai rendkívüli ülésén, amelyet az ellenzék kezdeményezésére hívtak össze, Andrej Babis volt kormányfő, az ANO elnöke árulásnak és a cseh lakosság érdekei megkárosításának minősítette, hogy Vít Rakusan belügyminiszter Brüsszelben támogatta a reformcsomagot. Vít Rakusan szerint azonban a brüsszeli megállapodás jó, és teljes mértékben megfelel Csehország érdekeinek.

Személyesen totális árulásnak, a cseh lakosság érdekei további megkárosításának minősíteném ezt. Nem is értem, mert ez ellentétes a kormányprogrammal is. Lényegében újabb illegális migránsok meghívását jelenti Európába

– mondta Babis még az ülés kezdete előtt újságíróknak. 

Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője felszólalásában azt kérte a kormánytól: hozza nyilvánosságra, hogy Vít Rakusan pontosan milyen felhatalmazással ment Brüsszelbe, ott mit támogatott, és milyen kivételeket eszközölt ki Csehország számára.

Megpróbálom pontosan leírni az ellenzék viselkedését. Andrej Babis a kampányban migránsokkal ijesztgette a választókat, s ez bejött neki. Most populista módon csak leporolta ezt az eszközt

– reagált a bírálatokra a belügyminiszter. Vít Rakusan kijelentette: a brüsszeli megállapodás a migrációs és menekültügyi csomag reformjáról „Csehország és az európai politika egyértelmű sikere, és megbízható alapja annak, hogy Európa sikerrel megbirkózzon a migrációval”. Leszögezte, hogy a kormánykoalíció üdvözli a téma parlamenti megvitatását.

Csehország pártoktól függetlenül mindig ellenezte a migránsok kvóták szerinti elosztását. A múlt heti megállapodás ezt tiszteletben tartja. Nem kérdőjelezi meg az EU alapját képező szolidaritás elvét, de minden tagállam saját maga dönti el, hogyan kíván bekapcsolódni a migráció következményeinek összeurópai megoldásába

– magyarázta a kormány álláspontját Vít Rakusan. 

Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke Rakusan brüsszeli szavazását „hazaárulásnak” minősítette, úgy vélte, a belügyminiszternek, de az egész kormánynak is le kellene mondania. „Brüsszelnek és az európai államoknak abba kell hagyniuk a bevándorlás támogatását” – vélekedett az ellenzéki politikus. A cseh kormánynak Magyarország és Lengyelország példájára el kellene utasítania a brüsszeli migrációs reformcsomag támogatását, mert az veszélyezteti Csehország és Európa biztonságát – hangoztatták felszólalásaikban az ANO és az SPD képviselői a prágai parlamenti alsóház rendkívüli ülésén.

Több mint négy órás vita után a Képviselőház az ellenzék javaslatait az uniós migrációs reformcsomag elutasítására nem hagyta jóvá. Elfogadták viszont a kormánykoalíció határozattervezetét, miszerint az uniós belügyminiszterek múltheti megállapodása migrációs ügyben „összhangban van Csehország hosszútávú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását”.

Borítókép: Bevándorlók egy dán vasútállomáson (Fotó: AFP/Claus Fisker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.