Parázs vita alakult ki az európai parlamenti ülésen a migránskvótáról

A konzervatívok és a liberálisok is támadják a migránskvótát az Európai Parlamentben. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek élesen bírálták az Európai Tanácsban minősített többséggel meghozott döntést. Szerintük ugyanis az nem veszi figyelembe a migránsok emberi méltóságát és szabadabb kezet adna a tagállamoknak a menedékjogot nem kapott migránsok visszatérítésében.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 15:01
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament a június végén esedékes kormány- és államfői csúcstalálkozó előkészítéséről tartott vitát a szerdai plenáris ülésen Brüsszelben.  Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: Brüsszel megint nem tanul a saját hibáiból, a külső határvédelem megerősítése és támogatása helyett a kötelező kvóta szerinti elosztást javasolja, amelyet újra meghívóként értelmeznek majd illegális bevándorlók milliói. 

Az illegális migráció megállítására, a külső határvédelem megerősítésére, így Magyarország határvédelmi erőfeszítéseinek anyagi támogatására lenne végre szükség

 – jelentette ki. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye szerint Gál Kinga hangsúlyozta: az Európai Tanács már világosan megfogalmazta, hogy a migrációt érintő kérdésekben csak konszenzussal lehet dönteni. Ehhez képest a belügyminiszterek múlt heti ülésén minősített többséggel, puccsszerűen nyomták át a migrációs csomagot. 

Az elfogadott csomag tartalmazza a kötelező kvóta szerinti elosztást, amit újra meghívóként értelmeznek majd illegális bevándorlók milliói. Illegális migránsokat beengedni nem akaró tagállamokra pedig pénzbüntetést rónának ki a szolidaritás jegyében

– mutatott rá.  A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az illegális migráció megállítására, a külső határvédelem megerősítésére és anyagi támogatására lenne végre szükség. Gál Kinga leszögezte: mi, magyarok népszavazáson is döntöttünk róla, hogy nem kérünk a migránsokból és a kötelező kvótákból. Szuverén államként jogunk van eldönteni, hogy kivel akarunk együtt élni. Hozzátette: mindeközben minden jel arra utal, hogy az orosz agresszió miatt kirobbant háború eszkalálódik. 

A további pusztítás megállítása, emberéletek megmentése végett fegyverszünetre lenne végre szükség, hogy béketárgyalások kezdődhessenek, melyek elvezetnek a tartós békéhez

 – zárta felszólalását a képviselő.

A Hír TV tudósítása szerint a konzervatívok és a liberálisok is támadják a migránskvótát az Európai Parlamentben. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek élesen bírálták az Európai Tanácsban minősített többséggel meghozott döntést. Szerintük ugyanis az nem veszi figyelembe a migránsok emberi méltóságát és szabadabb kezet adna a tagállamoknak a menedékjogot nem kapott migránsok visszatérítésében. A baloldal szerint az szembemegy az európai értékekkel. 

A szocialisták elutasítják a kötelező határeljárást, amely azt jelenti, hogy a menedékkérők addig nem léphetnek be az Európai Unió területére, amíg kérelmüket el nem bírálják. Ez az eljárás pedig akár fél évig is eltarthat, ez idő alatt akár valamilyen felügyelet alá is helyezhetik a bevándorlókat. A liberálisok azt hangoztatták, hogy el kell ismerni a gazdasági bevándorlást, s a migránsoknak biztos útvonalat kell biztosítani Európába, a zöldek viszont egyenesen úgy fogalmaznak, hogy a megállapodás a szélsőjobb nézeteit tükrözi, mivel a tagállamok szabadabb kezet kapnak a migránsok visszatérítésében. 

Élesen bírálták az Európai Bizottságot, és annak elnökét Ursula von der Leyent amiatt is, mert egymilliárd eurót kínálnak Tunéziának a migránsok visszafogadására, sőt gusztustalannak nevezték, hogy a bevándorlókat be nem fogadó tagállamok 20 ezer euróval válthatnák meg az emberi jogokat – tudósít a Hír TV

Az európai konzervatívok ugyanakkor a külső határok védelmét hangsúlyozták, azt mondták, azt erősíteni kell, s csak azoknak az embereknek kell menedékjogot adni, akik erre rászorulnak és valóban üldözik őket hazájukban. A lengyelek pedig kiemelték, hogy országuk népszavazást tervez a migrációról, sőt egyes francia képviselők szerint hazájukban is szükség lenne egy referendumra erről. 

Borítókép: Migránsok Röszkénél (Fotó: Havran Zoltán) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.