Lázonganak a szlovákok a migránskvóta miatt + videó

A migránskvóták bevezetésének gondolata újra egy álláspontra hozta szinte a teljes szlovák politikai palettát. Valamennyi párt elutasítja az uniós törekvéseket és felszólította az ügyvivő kormányt, hogy az eddigi szlovák állásponton ne változtasson a migrációs politika terén.

2023. 06. 13. 10:01
null
Tunisz, 2023. március 3. Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. március 3-án. Kaísz Szaíd tunéziai elnök február végén "sürgõs intézkedéseket" jelentett be a Szaharától délre fekvõ afrikai országok illegális bevándorlóival szemben, mert jelenlétük "erõszak, bûnözés és egyéb elfogadhatatlan cselekmények melegágya". MTI/AP/Haszene Dridi Fotó: Haszene Dridi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja fogadták el az uniós belügyminiszterek ülésén az Európai Unió menekültügyi reformjának tervezetét, amely többek között arra kényszeríti a tagországokat, hogy kvóták szerint fogadjanak be bizonyos számú bevándorlót. A tagországok megtehetik ugyan, hogy nem járják ezt az utat, ebben az esetben ugyanakkor nem kevés pénzt, 20 ezer eurót kell kifizetniük cserébe – migránsonként.

Az ülésen Magyarország és Lengyelország nemmel szavazott az előterjesztésre, illetve öt kormány tartózkodott. Köztük volt a szlovák belügyminiszter, Ivan Simko is, aki a tanácskozáson kijelentette:

Szlovákia számára egyes rendelkezések továbbra is nehezen elfogadhatóak és politikailag tarthatatlanok, nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi kormány mandátuma, amelyet itt képviselek, korlátozott. Még a szöveg módosításai sem könnyítették meg a helyzetünket, ezért tartózkodunk.

A tárcavezető arra utalt, hogy jelenleg egy szakértői kormány tagjaként nem rendelkezik sem politikai mandátummal, sem a parlament bizalmával, így korlátozottak a lehetőségei. Hozzátette, hogy az EU-ban mostanra általános konszenzus alakult ki abban, amit Szlovákia a kezdetektől fogva hangoztatott: a migránsok kötelező befogadása nem megoldás az unióba irányuló migrációs áramlásokra – számolt be róla az Euractiv hírportál szlovákiai szerkesztősége.

A harmadik országokból érkező illegális bevándorlókra vonatkozó kötelező kvóták kilátásba helyezése ismét egyesítette a politikai színteret Szlovákiában, még az ellenzéki Hang–Szociáldemokrácia (Hlas-SD) párt is arra szólította fel a belügyminisztert, hogy ne változtasson az eddigi szlovák állásponton a további tárgyalások során. Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök már az ülés előtt emlékeztetett rá, hogy Szlovákia az elmúlt években következetes állásponton áll, ezért fontos, hogy ezt az irányvonalat kövesse Ivan Simko is.

Pellegrini megjegyezte, hogy a múltban a szlovák kormányok elutasítottak bármiféle kvótát. Szlovákia támogatta a rugalmas szolidaritás gondolatát, amelynek lényege, hogy az az ország, amely nem fogad be migránsokat, más módon segíthet. Ez történhet pénzbeli formában vagy műszaki eszközökkel, például a Schengeni övezet külső határainak megerősített őrzésével. A Hlas-SD nem kívánja tolerálni az illegális bevándorlást és a migránsok kötelező elosztását.

Szlovákiában csak olyan ember lakhat és élhet, akit Szlovákia befogad és akinek Szlovákia megengedi, hogy itt éljen

– mondta Pellegrini.

A Szövetség Magyar Közösség Pártja (MKP) platformja is elutasítja a migránsok kötelező szétosztását az uniós tagállamok között. 

Nyugat-Európa már évek óta munkaerőhiányát Közel-Keletről és Afrikából irányuló bevándorlás ösztönzésével és nem hatékony családpolitikával akarja megoldani. Ismételten és hangosan ki kell mondanunk, elutasítjuk a kötelező kvótákat! Elutasítjuk az Európába irányuló bevándorlások ösztönzését. Mi nem kívánunk ennek a részeseivé válni, mi ezt nagy hibának tartjuk

– fogalmazott az MKP a csütörtöki ülést követően egy sajtónyilatkozatban. Az MKP úgy véli, hogy az ázsiai és afrikai országokból érkező tömeges bevándorlás nemcsak a munkaerőpiac kérdése, hanem Európa kulturális örökségének és identitásának megőrzéséről is szól, de még inkább biztonságpolitikai kérdés. „Szlovákiának és a visegrádi négyeknek mindent meg kell tennie azért, hogy ez a bevándorlásösztönző és tagországokat büntető kezdeményezés ne legyen sikeres” – olvasható a közleményben.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a továbbszállításukra várnak a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.