Elegük van az íreknek az illegális bevándorlókból

Egy független törvényhozó népszavazást kezdeményez, miután a közvélemény-kutatások szerint elsöprő többség akar változást.

2023. 06. 13. 5:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mattie McGrath független ír politikus szerint haladéktalanul szükség van egy népszavazásra, mert Írországban annyira eldurvult az illegális migrációs krízis, hogy az emberek változást követelnek. – A kormánynak konzultálnia kell az emberekkel, mégpedig népszavazás útján – jelentette ki a politikus, aki függetlenként ül az ír parlament alsóházában. 

McGrath azután nyilatkozott, hogy a The Business Post című lapnak a múlt hónapban végzett közvélemény-kutatás szerint négyből három ír állampolgár úgy gondolja, hogy Írország már túl sok migránst fogadott be, és mindössze 19 százalék nem értett egyet az állítással. Még a mainstream politikai pártok támogatóinak elsöprő többsége is egyetértett azzal, hogy tarthatatlan a helyzet, ráadásul abból is elegük van, hogy tetemes összegeket költenek a bevándorlókra minden hónapban. 

Jelenleg egyébként csaknem négyezer olyan migráns tartózkodik Írországban, akiket elvileg ki kellett volna utasítani, mégis valahol elbújtak. A NewsTalk ír médium által látott kormányzati adatokból kiderült, hogy 2018 és 2022 között 4631 kitoloncolási végzést adtak ki sikertelen menedékkérőnek. Ezek közül a Nemzeti Bevándorlási Hivatal (GNIB) mindössze 314 végzést, vagyis 7 százalékot hajtott végre, míg az igazságügyi minisztérium további 430 esetben (9 százalék) nyújtott segítséget az ír területet önként elhagyó embereknek. A fennmaradó 84 százalék, mintegy 3887 ember jelenleg ismeretlen státussal tartózkodik az országban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: DPA/Picture-Alliance/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.