Tizenkétezer embert evakuáltak a vulkán környékéről

Több mint 12 800 embert evakuáltak a Fülöp-szigeteki Mayon vulkán lábánál található falvakból a tűzhányó kitörése miatt – közölte vasárnap a szigetország katasztrófavédelmi hatósága.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 11. 20:23
null
San Pedro Benito Juárez, 2023. május 22. A Popocatépetl tûzhányó hamut lövell a magasba a mexikói Puebla államban fekvõ San Pedro Benito Juárezbõl nézve 2023. május 22-én, amikor erõsödik a vulkáni tevékenység. MTI/EPA/EFE/Hilda Rios Fotó: Hilda Rios
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időközben a manilai egészségügyi minisztérium is figyelmeztetést adott ki, amelyben felhívta figyelmet a vulkanikus hamu és mérgező gázok belélegzésének veszélyeire.

Az ország központi részén, Albay tartományban található tűzhányó 

a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet szerint jelenleg két kilométeres körzetben szór vulkanikus törmeléket, illetve lávafolyamokat is megfigyeltek. 

A térségében a mérgező kéndioxid koncentrációja a háromszorosára növekedett.

A szakemberek szerint az utóbbi 24 órában legalább egy földrengést jegyeztek fel a vulkanikus tevékenység következtében.

A Mayon mintegy 330 kilométerre található a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától. 

Az ország 24 aktív vulkánja közül a lekiszámíthatatlanabbnak számít a 2462 méter magas Mayon, amely az utóbbi 400 évben mintegy ötven alkalommal tört ki.

 A legutóbb 2018-ban történt kitörés során tízezreknek kellett elmenekülniük a tűzhányó környékéről.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Hilda Rios)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.