időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

A külügyi szóvivő szerint a magyar miniszterelnök pontosan idézte a román külügy demarsában foglalt pontokat

Magyar Nemzet
2023.07.22. 19:23 2023.07.22. 20:01
A külügyi szóvivő szerint a magyar miniszterelnök pontosan idézte a román külügy demarsában foglalt pontokat

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában pontosan idézte a román külügyminisztérium demarsában foglalt pontokat – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-vel. 

A szóvivő elmondta, Románia budapesti nagykövete július 13-án szóbeli demarsot adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, melyben a román kormány azt kérte, hogy a magyar miniszterelnök bizonyos témákról ne beszéljen Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen.

A miniszterelnök beszédének elején pontosan idézte a román külügyminisztérium  demarsában foglaltakat, melyet Varju Krisztina európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vett át múlt csütörtökön – tette hozzá a szóvivő.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor a tusványosi beszéde elején arról beszélt, hogy 

a román külügy segítségemre sietett, és megírták nekem, hogy miről nem szabad beszélnem. Azt tanácsolják, hogy ne beszéljünk arról, ami román érzékenységet sérthet

 – közölte a kormányfő. Mint mondta, azt javasolták, hogy ne beszéljen kollektív kisebbségi jogokról, ám Orbán Viktor jelezte, hogy ezek léteznek és megilletik a magyarokat.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor Tusványoson 2023

Euractiv: Orbán megvédi országa keresztény gyökereit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.