Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A külügyi szóvivő szerint a magyar miniszterelnök pontosan idézte a román külügy demarsában foglalt pontokat

Románia budapesti nagykövete július 13-án szóbeli demarsot adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 22. 19:23
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusványos - 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában pontosan idézte a román külügyminisztérium demarsában foglalt pontokat – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-vel. 

A szóvivő elmondta, Románia budapesti nagykövete július 13-án szóbeli demarsot adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, melyben a román kormány azt kérte, hogy a magyar miniszterelnök bizonyos témákról ne beszéljen Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen.

A miniszterelnök beszédének elején pontosan idézte a román külügyminisztérium  demarsában foglaltakat, melyet Varju Krisztina európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vett át múlt csütörtökön – tette hozzá a szóvivő.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor a tusványosi beszéde elején arról beszélt, hogy 

a román külügy segítségemre sietett, és megírták nekem, hogy miről nem szabad beszélnem. Azt tanácsolják, hogy ne beszéljünk arról, ami román érzékenységet sérthet

 – közölte a kormányfő. Mint mondta, azt javasolták, hogy ne beszéljen kollektív kisebbségi jogokról, ám Orbán Viktor jelezte, hogy ezek léteznek és megilletik a magyarokat.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.