Tovább ködösít az igazságügyi minisztérium Hunter Biden ügyében

Határidőre elküldte a válaszát az amerikai igazságügyi minisztérium a Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden számára rendkívül előnyös vádalku ügyében a kongresszusi bizottságok vezetőinek − ők azonban nem sok új információt tudhattak meg az udvarias levélből.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 08. 15. 10:25
BIDEN, Joe; BIDEN, Hunter; GARLAND, Merrick
Wilmington, 2023. augusztus 11. 2023. július 26-án készített képamelyen Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia bírósági meghallgatásról távozik a Delaware állambeli Wilmingtonban. Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter 2023. augusztus 11-én bejelentette, hogy különleges ügyészt nevez ki Hunter Biden ügyeinek vizsgálatára. MTI/AP/Julio Cortez Fotó: Julio Cortez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Előzetes választ” küldött az igazságügyi minisztérium a Hunter Biden vádalkujának ügyében vizsgálódó képviselőházi bizottságok elnökeinek. Mint arról korábban beszámoltunk, Joe Biden elnök fia rendkívül előnyös vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek értelmében elkerülte volna a tárgyalást és a lehetséges börtönbüntetést az ellene folyó adóelkerülési és illegális fegyvertartási eljárásokban, ezt azonban az ügyben eljáró bíró nem volt hajlandó szentesíteni.

A képviselőház bizottságai közös nyomozást indítottak az ügyben. Levelükben megjegyezték, hogy a megállapodásban több olyan rendelkezés is szerepel, amelyet az ügyben eljáró bíró aggályosnak talált, és rámutattak, hogy ezek komoly kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, ahogy a minisztérium kezelte ezt az ügyet.

Kérdéseikre augusztus 14-ig vártak választ az igazságügyi minisztériumtól, amely meg is érkezett, ám a bizottsági elnökök aligha elégedettek az „előzetes válasszal”, az ugyanis gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem tartalmaz. A minisztérium elutasította, hogy bármilyen információt adjon a folyamatban lévő nyomozásról és büntetőeljárásról vagy a Biden elnök fiának ügyvédeivel folyamatban lévő tárgyalásokról.

A minisztérium régóta fennálló politikája, hogy megvédi a bűnüldözési munkánkkal kapcsolatos nem nyilvános információk bizalmas kezelését

− írta Carlos Uriarte, az igazságügyi minisztérium főosztályvezetője a levélben, amelyet a Fox News amerikai televíziós hálózat szerzett meg.

A minisztérium aktívan dolgozik azon, hogy azonosítsa és értékelje, milyen információk léteznek és állnak rendelkezésre. Vállaljuk, hogy kiegészítjük ezt a választ

− tette hozzá.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy az igazságügyi minisztérium küldetése, hogy függetlenül és pártatlanul támogassa a jogállamiságot, megköveteli tőlük, hogy megőrizzék nyomozásaik és büntetőeljárásaik integritását, és még annak a látszatát is elkerüljék, hogy erőfeszítéseiket a törvényen és a tényeken kívül bármi más befolyásolja.

Merrick Garland igazságügyi miniszter pénteken David Weiss delaware-i ügyészt nevezte ki a Hunter Bident érintő ügyekben illetékes különleges ügyésszé. Mint arról beszámoltunk, a kinevezés nagy felháborodást váltott ki a republikánusok között, miután informátorok nemrégiben arról tájékoztatták a kongresszus bizottságait, hogy az igazságügyi minisztérium akadályozni próbálta a Biden elnök fia elleni nyomozást. 

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.