Elutasította a bíró Biden vádalkuját

Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, egy roppant előnyös vádalkuval olcsón megússza Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia az ellene felhozott adóelkerülési és illegális fegyvertartási vádakat, azonban az illetékes kerületi bíró nem volt hajlandó szentesíteni a megállapodást. A felek két hetet kaptak, hogy új verziót dolgozzanak ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart, BBC, MTI2023. 07. 27. 12:26
President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szentesítette Maryellen Noreika kerületi bíró azt a vádalkut, amely pontot tett volna a Joe Biden elnök fia, Hunter Biden ellen adóelkerülési és fegyvertartási vádak miatt öt éve folyó nyomozás végére. 

A sokak által túl enyhének tartott megállapodás révén az ifjabbik Biden megúszhatta volna nem csupán a börtönt, de az elhúzódó tárgyalást is, ami az apjának nem jött volna jól a közelgő választások miatt.

Az alku jegyében Hunter bűnösnek mondta volna magát kétrendbeli adóelkerülés vétségében a 2017-es és 2018-as évre vonatkozóan, valamint beismerte volna, hogy droghasználóként illegálisan tartott fegyvert, és vállalta volna az elvonót és a felügyeletet.

A bíró az ellen emelt kifogást, hogy a vádalku elemeként szereplő tiltott fegyverbirtoklási ügyben azt kötötték ki, hogy Hunter Biden ellen adóbűncselekmény ügyében újabb eljárás nem indul a jövőben − írja az MTI.

Az ügyészek felfedték, hogy továbbra is folyik aktív nyomozás Hunter Biden ellen, részleteket azonban nem árultak el. 

Noreika bírónő a megállapodás fegyvertartási vétséggel kapcsolatos részének egyik kitételét is kifogásolta. Hunter Biden ugyanis nyilvántartott kábítószer-használóként nem juthatott volna lőfegyverhez, 2018 októberében mégis volt egy pisztolya. A vádalku részeként ebben az ügyben a bírósági tárgyalást megelőző, úgynevezett elterelő eljárásban állapodtak meg az ügyvédek és ügyészek. Tiltott fegyverbirtoklásért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható az amerikai törvények szerint, olvasható az MTI beszámolójában.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a Biden csemete a kínai és ukrajnai üzleti kapcsolataival, illetve az általa a két országból elfogadott pénzzel megsértette-e a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjára vonatkozó törvényt (FARA), írja a Breitbart amerikai híroldal. Az ezzel kapcsolatos információk az elmúlt hetekben merültek fel, amikor a képviselőház felügyeleti bizottsága, illetve a szenátus több  meghallgatást is tartott a Biden-család üzleti kapcsolatainak feltárására.

Egy szerdai közleményben a Fehér Ház úgy reagált a fejleményekre, hogy az elnök és a first lady „szeretik a fiukat és támogatják az élete újraépítésében”. 

Hunter Biden magánember, és ez az ő magánügye

 − zárta rövidre a témát Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, a BBC tudósítása szerint.

A republikánusok némileg másképp vélekednek: 

Noreika kerületi bíró helyesen cselekedett, amikor visszautasította Hunter Biden kedvező vádalkujának jóváhagyását

 – idézi James Comert, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnökét a Breitbart

Az elnök fiának adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódott. Áprilisban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédje levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait.

Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor tisztán bosszúnak tart.

Ügyvédei arról tájékoztatták a képviselőházat, hogy az ügynököket az igazságügyi minisztérium kérésére vették le az ügyről, írja a Fox News amerikai hírcsatorna. Korábban az adóhatóság egyik vezetője a képviselőház előtt garantálta, hogy az esetleges informátorokat semmilyen hátrány nem éri.

 

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.