Elképesztő titkot árult el a volt kormányfő: olasz civilek haláláért lehet felelős Franciaország

Giuliano Amato egy interjúban beszélt az évtizedek óta megoldatlan rejtélyről.

Magyar Nemzet
2023. 09. 03. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giuliano Amato korábbi olasz miniszterelnök szerint egy eltévedt francia rakéta miatt zuhant le egy olasz utasszállító gép még 1980-ban, a tragédia nyolcvanegy ember életét követelte – számolt be az Associated Press hírügynökség. A korábbi kormányfő egy interjúban beszélt az esetről, elmondása szerint a franciák Moammer Kadhafi líbiai vezetőt akarták kiiktatni, aki akkor Jugoszláviából utazott volna haza Líbiába. Amato úgy véli, az olasz titkosszolgálatok figyelmeztették Kadhafit a lehetséges támadásra, a líbiai elnököt ezért az eredeti tervekkel ellentétben egy másik géppel szállították Tripoliba. 

A NATO nagyszabású hadgyakorlatot tervezett, sok repülőgép bevonásával, ennek során lőtték volna ki Kadhafi gépét

magyarázta a volt kormányfő. Az 1980 júniusában bekövetkezett tragédiát követően a francia, amerikai és NATO-tisztviselők egyöntetűen tagadták, hogy aznap éjszaka bármiféle katonai tevékenységet végeztek volna a Földközi-tenger légterében. 

A nyolcvanegy ember életét követelő baleset körülményei azóta sem tisztázottak. A Bolognából Szicíliába tartó Itavia utasszállító gép fedélzetén egyes vélemények szerint bomba robbant, mások szerint a roncs vizsgálata egyértelműen alátámasztja, hogy rakéta okozta a tragédiát. 

Amato szerint a rakétát egy francia vadászgépről lőhették ki, amely valahol Korzika déli partjainál szállhatott fel. 

− A leghitelesebb verzió szerint a gép lezuhanása a francia légierő felelőssége, amerikai együttműködéssel – mutatott rá.

Mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy egy olyan fiatal elnök, mint Emmanuel Macron, miért nem akarja megszüntetni a Franciaországra nehezedő szégyent

− idézi az AP Amatót. A volt olasz miniszterelnök a francia államfőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy vagy bizonyítsa be, hogy a vádak alaptalanok, vagy kormánya nevében kérjen bocsánatot Olaszországtól és az áldozatok hozzátartozóitól. Giorgia Meloni pedig Amatót szólította fel, hogy igazolja állításainak igazságtartalmát annak érdekében, hogy az olasz kormány elkezdhessen vizsgálódni az ügyben.

Amato szavai figyelemreméltók

− fogalmazott az olasz miniszterelnök, ugyanakkor hozzátette – ahogy azt Amato is leszögezte –, hogy ezek csupán személyes következtetések.

A franciákat érő vádak nem új keletűek. 2008-ban Francesco Cossiga volt olasz elnök – aki a tragédia bekövetkeztekor miniszterelnök volt – szintén arról beszélt, hogy az utasszállítót egy francia rakéta találta el. Amatóhoz hasonlóan Cossiga szerint is az olasz titkosszolgálatok informálhatták Kadhafit az ellen készülő merényletről. 

Borítókép: Giuliano Amato korábbi olasz kormányfő (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.