Ukrajna eltűnhet a rivaldafényből

Az izraeli helyzet elviszi a rivaldafényt, és ami még fontosabb, a forrásokat Ukrajnától – mondja az egyik brit napilap által megszólaltatott szakértő.

Forrás: Express2023. 10. 17. 21:08
NATO Holds 2023 Summit In Vilnius
1524016160 Fotó: Pool
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruszlan Bortnyik politikai szakértő, Ukrán Politikai Intézet igazgatója úgy véli, hogy a médiának az ukrajnai eseményekre irányuló figyelme „szükséges” ahhoz, hogy befolyásolja a közvéleményt és a politikusokat azokban az országokban, amelyben megingott a támogatás Kijev iránt – írja az Express brit napilap.

Az újabb izraeli és gázai erőszak részben be fogja árnyékolni az ukrajnai eseményeket, ráadásul Tel-Aviv szövetségeseinek, akik eddig segítették Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, el kell kezdeniük erőforrásaik egy részét a Közel-Keletre irányítani – tette hozzá a szakértő.

Az Ukrajnának nyújtott segítség további volumene attól függ majd, hogy meddig tart az Izrael és a Hamász közötti háború, illetve hogyan alakulnak az ottani harcok

− világított rá a szakértő.

Ha a Hamász és Izrael közötti konfliktus regionális háborúvá eszkalálódik, esetleg az Irán által támogatott Hezbollah is beszáll, az Ukrajnára gyakorolt hatás kritikus lesz – tette hozzá Bortnyik.

Ebben az esetben a közel-keleti háború döntő hatással lesz az ukrajnai hadviselés lehetőségeire. Ha nem történik jelentős változás a harctéren, Ukrajna teljesen eltűnhet a nemzetközi közösség reflektorfényéből. Ez kockázatokat, valamint a szövetségesek, különösen az Egyesült Államok támogatásának jelentős csökkenését fogja eredményezni

− fejtette ki a szakértő.
Bár Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát, a közelmúlt eseményeinek fényében ezt nem lesz könnyű betartania. „Az izraeli területen kitört háborúval a Biden-adminisztrációnak most nyilvánvalóan kevesebb lehetősége lesz arra, hogy az erőforrásokat az ukrajnai háborúra összpontosítsa.”

Hasonlóan vélekedtek a napokban a Magyar Nemzet által megszólaltatott szakértők is. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna már rég kikerült a reflektorfényből, ezért történhetett meg, hogy az Egyesült Államok törvényhozása blokkolta az Ukrajnának elkülönített további segélyek folyósítását.

Minden olyan konfliktus, aminek nagy a súlya, az Ukrajnát háttérbe szorítja

– hívta fel a figyelmet Nógrádi.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek nyilatkozva szintén arról beszélt, hogy Ukrajna szponzorai kihátrálhatnak az izraeli mészárlások miatt, ami jó apropó lesz arra, hogy az eddigi támogatók – akik már néhány hónappal ezelőtt szerettek volna hátralépni – figyelme Ukrajnáról Izraelre forduljon.

Katonai szempontból a háborús fáradtságnak lehet nagy hatása az ukrajnai konfliktus következő néhány hónapjára – hangsúlyozta egy másik, az Express által megszólaltatott szakértő, Kervin Aucoin.

Jelenleg mindkét hadsereg összevonja erőit, hogy szárazföldi offenzívát indíthasson, amint a föld teljesen befagyott. Az ukrajnai időjárás miatt a következő hónapokban a terep továbbra is nehezen manőverezhető marad, így minimális veszteségeket fogunk látni, amíg a dolgok újra fel nem pörögnek

− vélekedett Aucoin.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images/Yves Herman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.