A cseh sajtó szerint az ámokfutó már régóta készülhetett a lövöldözésre + galéria

A Csehországot és Európát megrázó tömegmészárlásról egyre több információ jelenik meg a cseh sajtóban. Az elkövető állítólag előre megfontoltan készült a lövöldözésre, erről tanúskodik az is, hogy a 24 éves ámokfutó a közösségi oldalán is megosztott erről egy bejegyzést.

2023. 12. 22. 7:08
20231222-CSS_9362
A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember meghalt. Csehország, Prága 2023.12.22 Fotó: Csudai Sándor Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Deník arról ír, hogy a férfi dececember 9-én létrehozott egy Telegram-csatornát, ahol állítólag cirill betűkkel egy bejegyzésben azt állította, hogy gyűlöli a világot. A lap szerint azt is megemlítette az elkövető, hogy lövöldözni fog az iskolában, továbbá írt arról is, hogy öngyilkosságot tervez.

20231222-CSS_9358
Fotó: Csudai Sándor

Mint írják, a bejegyzés szerint az oroszországi Alina Afanaskina hasonlóan szörnyű tette inspirálta, aki két embert lelőtt és másokat megsebesített egy orosz középiskolában. Az utolsó üzenetet december 19-én írta a lövöldöző. Ebben arról írt, hogy elviselhetetlenül cseng a füle. Csütörtök este azonban olyan hírek is felröppentek, hogy a Telegram-fiókja átverés lehet. 

 

Az Aktuálne című újság arról ír: a rendőrség előre tudta, hogy mire készül a gyilkos, és arról is volt tudomásuk, hogy a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karára tart. 

Mint írják, körülbelül egy órával a támadás előtt kiürítették a Celetná utcai épületet. A férfi ekkor lövöldözni kezdett egy másik iskolaépületben a Jan Palach téren.

20231222-CSS_9332
Fotó: Csudai Sándor

A Bölcsészettudományi Karnak sok épülete van. Az iskolai órarendje szerint ennek a személynek a celetnái épületben kellett volna lennie. Amikor a lövöldözés történt, a rendőrség perceken belül, a mentőegység pedig tizenkét percen belül a helyszínen volt

– mondta Vít Rakusan belügyminiszter a lapnak, hozzátéve, hogy fegyver- és lőszerarzenálra bukkantak az épületben, emiatt pedig sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna. 

Mint írják, a rendőrök 12 óra 45 perckor holtan találták a gyanúsított édesapját a házukban.

A Blesk felidézte, hogy hat nappal korábban egy ismeretlen tettes agyonlőtt egy felnőttet és egy gyereket Prága Klánovické nevű részén. Az áldozat egy harminckét éves férfi és két hónapos kislánya volt. 

Mivel a férfi megölte az apját is, a hatóságok összefüggésbe hozták az elkövetőt a korábbi gyilkosságok elkövetésével.

 

20231222-CSS_9433
Fotó: Csudai Sándor

Borzasztó dolgokat meséltek a szemtanúk

Bezárkóztunk az osztályterembe. Lövéseket hallottunk, de inkább csak távolról – dobolásnak tűnt. Aztán jöttek a rendőrök, és azt mondták, hogy kimehetünk. A folyosókon és az épület előtt mindenütt vér van

 – írta le a Lidovky című újságnak az eseményeket egy akadémikus.

Az egyik diák is hasonlóan vallott az esetről: 

Azt mondták nekünk, hogy nem hagyhatjuk el a könyvtárat, és hogy be vagyunk zárva. Egy idő után hátraküldtek minket, ahol nincsenek ablakok. Többször lövések és hangos csattanások voltak, mintha ajtót rúgtak volna be. 

 

 

Borítókép:  Fegyveres rendőr a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözés helyszínén (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.