Borzalmas szemtanúi beszámolók a prágai tömeggyilkosság után

Voltak, akik az egyetem tetőterében, másik az épületen kívül, a tetőn bújtak el.

2023. 12. 22. 5:00
null
Prága, 2023. december 21. Mécsest gyújt egy nõ a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én. A fegyveres támadásban legkevesebb 15 ember életét vesztette, 30-an megsebesültek. A rendõrség közlése szerint a 24 éves elkövetõ az egyetem hallgatója volt és õ is az áldozatok között van. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Emberek tömege rohant az utcára, amikor az első lövés eldördült. Azt hittem, hogy valami petárda vagy egy autó volt, amíg meg nem hallottam a második lövést, és kitört a pánik. Láttam, hogy egy golyó a tér másik oldalán, körülbelül kilenc méterre a földbe csapódott, mielőtt elbújtam egy üzletben – mesélte a BBC közmédiának Hannah Mallicoat amerikai turista a tegnapi csehországi tömeggyilkosság után.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, lövöldözés történt csütörtök délután Prágában, a cseh főváros központjában, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karánál. Ez Prága óvárosában található, mintegy ötszáz méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik. A lövöldöző legalább 15 embert meggyilkolt, és több tucat ember megsebesült a támadásban.

A diákok az egyetem épületének emeletének tetőterében és az ablakpárkányokon bújtak el.

– Ugyanúgy zajlott a tanóra, mint máskor, aztán hirtelen egy férfi berontott a terembe, és kiabálni kezdett: Rendőrség, mindenki kifelé! – idézte fel a megrázó történteket a prágai Károly Egyetem egyik hallgatója. Az egyetemen csütörtök délután legkevesebb 15 halálos áldozatot követelő lövöldözés történt, a sebesültek számát ennél jóval többre becsülik. Katka, a már idézett hallgató elmondta, nem fogták fel, hogy mi történik velük, a rendőr rájuk parancsolt, hogy feltett kézzel vonuljanak ki az épületből.

Ezt követően hirtelen csattanásokat hallottunk, és valaki azt kiabálta, hogy lövöldöznek

– magyarázta. – Abban a pillanatban rájöttünk, hogy a helyzet komoly, és elkezdtünk futni – tette hozzá. 

A legszörnyűbb, amikor rájössz, hogy te vagy a barátaid is lehettek volna abban a teremben

– fogalmazott Katka.

„Az kell mondanom, hogy ennél szörnyűbbet talán még soha nem láttam pályafutásom során” – írta az Instagram közösségi oldalon megosztott bejegyzésében Marek Dvorak mentő, aki a prágai lövöldözés sebesültjeit látta el. Mint írta, olyan dolgokat látott ma, amelyeket még nem tudott feldolgozni, tapasztalt kollégái könnybe lábadt szemekkel próbálták megmenteni a lövöldözés áldozatául esett egyetemistákat. 

Őszinte részvétem az áldozatoknak és családjuknak, ez a megtestesült gonoszság, őrült igazságtalanság, rettenetesen sajnálom

– fogalmazott Dvorak. A mentő megköszönte kollégáinak a helytállást, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

A prágai Károly Egyetemen csütörtök délután egy 24 éves elkövető legkevesebb 15 emberrel végzett, több tucat egyetemistát pedig megsebesített. A tragédia Csehország történelmének legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lövöldözése. 

Hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok, hogy a prágai elkövető milyen fegyvert használt, a közösségi médiában azonban már megjelent néhány nem túl jó minőségű kép. – A külleme alapján egy AR–15-ös, katonai nevén M–16-os, hagyományos 5.56-os NATO-szabványlőszert tüzelő gépkarabélyt használtak. Fel volt még szerelve egy kétlábú állvánnyal és egy távcsővel is – azonosította lapunk megkeresésére a felvételeken látható fegyvert Somkuti Bálint. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatójának elmondása szerint 

ennek hatékony lőtávolsága nagyjából 550 méter, tehát a negyedik emeletről – ahol a hírek szerint elhelyezkedett – az összes környező utcát beláthatta, célpontjai valószínűleg észre sem vették, hogy tüzet nyitottak rájuk.

– Általában húsz-harminc lőszeres tárja van a fegyvernek. A lövész képzettségétől függően egy tárat is kilőhetett, de arról egyelőre nincsenek információink, meddig tartott a támadás. Aki így felkészül, az akár több tárat is vihetett magával – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Petr Pavel cseh elnök a közösségi oldalán azt írta, megdöbbentették az események.

Mély sajnálatomat és őszinte részvétemet szeretném kifejezni a lövöldözés áldozatai családjának és hozzátartozóinak. Szeretnék köszönetet mondani a polgároknak a biztonsági erők utasításainak tiszteletben tartásáért és a maximális együttműködésért.

 

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét és együttérzését fejezte ki a prágai lövöldözésben elhunytak miatt. Mint írta, ami Prágában történt, az felfoghatatlan tragédia.

„Gondolataink és imáink az áldozatok hozzátartozóival vannak” – írta az X-bejegyzésében Orbán Viktor. Mint írta:

Mélységesen megdöbbentett a prágai Károly Egyetemen történt szörnyű lövöldözés.

 

Borítókép: Mécsest gyújt egy nő a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.