Prágai lövöldözés: nem példátlanok az iskolai támadások Csehországban

Legutóbb épp tegnap támadtak meg egy tanárt.

2023. 12. 21. 18:28
null
Prága, 2023. december 21. Mentõautó érkezik a helyszínre a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követõen 2023. december 21-én. A cseh rendõrség szerint a fegyveres támadásnak halálos áldozatai is vannak, az elkövetõt ártalmatalnították, de részleteket nem közöltek. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözésben eddig legkevesebben tizenöten vesztették életüket. Ez Csehország történelmének eddigi legnagyobb mészárlása, amely iskola területén történt. Az iskolai környezetben történő támadások ugyanakkor nem ritkák Csehországban, sőt.

Legutóbb szerdán történt támadás a Trebíci Műszaki Szakközépiskolában, ahol egy tizenhat éves diák késelte meg az iskola egyik dolgozóját. Súlyos sérülés nem történt, a rendőrök elkapták a fiatal férfit. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen.

Tavaly márciusban egy prágai szakiskola egyik diákja megölte egyik tanárát egy machetével. Idén a bíróság gyilkosság miatt 14 év börtönbüntetésre ítélte. A fiatal férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt állította, hogy a tanár bántalmazta őt, ezért támadott.

Kilenc évvel ezelőtt, 2014-ben egy huszonhat éves nő késelt meg egy diákot és megsebesített három másik embert a Zďár nad Sázavou-i üzleti akadémia épületében. Az ügyész 2015 áprilisában a nő mentális állapota miatt leállította az eljárást. Egy fogdába helyezték, a szakértők szerint skizofréniában szenved. 

Két évvel korábban egy nő megkéselt egy tanárt egy Havírov-Sumbarki iskola kantinjában, majd túszul ejtett egy hétéves iskolás lányt. A rendőrök a lányt kiszabadították és a támadót elfogták és emberölési kísérlettel és túszejtéssel vádolták, a vádemelést 2012 decemberében visszavonták, miután kiderült, hogy az elkövető elmebeteg.

 

Fegyverrel védik életüket

A cseh parlament alsóháza 2021-ben elsöprő többséggel fogadta el az alkotmánymódosítást, amely szerint támadás esetén mindenkinek joga van az önvédelemhez, akár fegyverrel is

Hivatalos 2021-es becslések szerint Csehországban megközelítőleg háromszázezer fegyvertulajdonos van, akiknek összesen mintegy nyolcszázezer lőfegyverük van. 

A csehek már a XV. század elején lőfegyverviselési jogokat szereztek, az engedékeny fegyverhasználati jogokat csupán Csehszlovákia náci megszállása és a kommunista rendszer idején csorbította a hatalom. Mindemellett a sportlövészet a harmadik legkedveltebb sportág az országban, míg a térségben Csehország büszkélkedhet az egyik legjelentősebb fegyveriparral.

Az alkotmánymódosítás az Európai Unió lőfegyver-szigorítási irányelve ellenében született meg, de a jogalkotók szerint a törvénnyel csupán az emberi életet védik.

Borítókép: Mentőautó érkezik a helyszínre a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadásnak halálos áldozatai is vannak, az elkövetőt ártalmatalnították, de részleteket nem közöltek (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.