Az unió nem tudta legyőzni az Európai Parlamentet behálózó korrupciót

A képviselők aggodalmuknak adtak hangot a korrupció kiterjedtségével kapcsolatban, és lassúnak találták a belga hatóságok nyomozásának haladását.

2023. 12. 14. 9:45
Strasbourg, 2023. december 13. Képviselõk az Európai Tanács spanyol elnökségérõl tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án. Az uniós törvényhozás az EU-tagállamok december 14-én kezdõdõ kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját készíti elõ. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szájából hallottam, hogy Brüsszelben valami romlott… és rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert a demokráciába és az intézményekbe vetett bizalom szinte minden tagállamunkban csökken. Amire az emberek dühösek, az a korrupció, a politikusok meg nem érdemelt, megmagyarázhatatlan kiváltságai, és úgy gondolom, hogy ezzel foglalkoznunk kell

− mondta el Vera Jourova európai uniós biztos az Európai Parlament szerdai, a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatos vitáján.

Az egyórás megbeszélésen a közelmúltban felszínre került, a nyomozással kapcsolatos dokumentumokat illetően több képviselő aggodalmának adott hangot egyrészt a korrupció lehetséges kiterjedtségével, illetve azzal kapcsolatban, hogy mi minden kerülhet még napvilágra.

A vita során felszólalt Tóth Edina fideszes EP-képviselő is, aki rámutatott, hogy jelenleg a politikai befolyásvásárlás korrupt rendszere működik Brüsszelben.

Hol a Soros-birodalom, hol pedig harmadik országok a haszonélvezői

– fogalmazott. Tóth Edina szerint látszatintézkedések helyett valódi intézkedésekre van szükség, a javasolt bürokratikus szabályok nem oldják meg a problémákat. Az érintett baloldali képviselők továbbra is az Európai Parlamentben ülnek és szavaznak − emelte ki a magyar képviselő.

Mint arról beszámoltunk, 2022 decemberében Brüsszelben több helyszínen tartott házkutatást a belga rendőrség, amelynek során többek között táskányi készpénzt foglaltak le, illetve több jelenlegi és volt EP-képviselőt letartóztattak. A gyanúsítottak azóta egytől egyig szabadlábra kerültek, többségük, például Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi alelnöke hevesen tagadja, hogy bármi rosszat csinált volna. Kaili élettársa, Francesco Giorgi ugyanakkor részletes beismerő vallomást tett, igaz, most már azt állítja, hogy kényszer alatt, így a hatóságoknak nem szabadna figyelembe venniük.

Több képviselő a belga nyomozás lassúságát is kifogásolta, hiszen a letartóztatások óta eltelt egy év alatt gyakorlatilag sehova sem jutott az ügy.

Az EP azóta ugyan tett néhány tétova kísérletet a vonatkozó szabályok szigorítása és a hasonló esetek megelőzése érdekében, azonban mint szerdán több képviselő rámutatott, 

sok még a tennivaló.

Folyamatban van az Ursula von der Leyen egyik nagy ígéretének számító etikai testület felállítása is. A projekt felelőse, Jourova reméli, hogy erre még a következő parlamenti ciklus előtt sor kerülhet, azonban az eddig rendelkezésre álló információk alapján a testület meglehetősen erőtlen lesz, nem rendelkezik majd komoly vizsgálati és szankcionálási jogosítványokkal, inkább a brüsszeli elit lelkiismeretének megnyugtatását szolgálja.

Érdekesség, hogy a tegnapi vitán egy képviselőtársa szerint az a Maria Arena is részt vett, aki gyanúsan közel áll az ügy letartóztatott szereplőihez, a nyáron a belga hatóságok át is kutatták az ingatlanjait, ugyanakkor semmivel sem vádolták meg, sőt ki sem hallgatták a rendőrök.

Borítókép: Képviselők az Európai Tanács spanyol elnökségéről tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.