Erőtlen lesz az EU etikai testülete

Éles bírálatok kereszttüzébe került Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős EU-s biztos, miután a brüsszeli korrupciós botrány ellenére sem halad az EU független etikai testületének ügye. Ha létrejön is az intézmény, az eddig nyilvánosságra került tervek szerint szinte csak szimbolikus jelentősége lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 11. 8:03
null
BELGIUM-EU-MEDIA-PRESSER Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy visszhangot kiváltó botrányok ellenére az Európai Unió egységes, független etikai testületre vonatkozó terve nem halad úgy, ahogy azt fontossága megkövetelné. Egy bizalmas dokumentum szerint, amelyet a Politico szerzett meg, Vera Jourová, a bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy zártkörű megbeszélésen elmondta, hogy 

az etikai testület tervezete nem tartalmaz majd vizsgálati hatásköröket az uniós tisztviselők által elkövetett visszaélések kivizsgálására.

 Jourová ehelyett azt javasolta, hogy a testület hatáskörét az összes intézményre alkalmazandó „általános etikai keretre és normákra” korlátozzák, és az intézményekre bízzák, hogy önállóan határozzák meg, hogyan alkalmazzák ezeket a normákat. Ez a javaslat bírálatot váltott ki az erősebb ellenőrzést szorgalmazók részéről.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő, aki az Európai Parlamentnek az etikai szervvel kapcsolatos álláspontjáért felelős, élesen bírálta és címkehamisításnak nevezte a tervet. Freund szerint az önellenőrzés jelenlegi rendszerének fenntartása a bűntetlenség kultúráját állandósítaná. A képviselő figyelmeztetett, hogy jelentős változtatások nélkül csak idő kérdése egy újabb, a fél évvel ezelőtti brüsszeli korrupciós botrányhoz hasonló eset.

A Jourová által bemutatott terv, amelyet várhatóan ebben a hónapban tesznek közzé, egy olyan testületet vázol fel, amely nem rendelkezik sem vizsgálati, sem szankcionálási hatáskörrel.

Az etikai testület létrehozását a kilenc érintett uniós intézmény (a jogalkotó szerveken, vagyis a parlamenten, a bizottságon és a tanácson túl az EU banki intézményei és bíróságai) eltérő hatósági struktúrái és etikai kódexei is nehezítik.

Miközben saját magával szemben rendkívül elnéző, az EU a napokban felszólította a tagállamokat, hogy fogadjanak el közös szabályokat a korrupció ellen, javítsák az együttműködést a határokon átnyúló nyomozások terén, és könnyítsék meg a bűnözők elfogását − azonban kifejezetten az uniós intézményekben tapasztalható korrupcióról egy szó sem esett a javaslatban.

2019-ben, bizottsági elnökké választása előtt Ursula von der Leyen egyik legfontosabb ígérete volt az etikai bizottság felállítása. Freund szerint ezt az ígértet épp most szegi meg.

Borítókép: Vera Jourová, a bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke (Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.