Akin nem találtak fogást a brüsszeli korrupciós botrányban

Míg a brüsszeli korrupciós botrány főkolomposai szép sorban mind szabadlábra kerültek, van valaki, aki ezer szállal kötődik hozzájuk, de nemhogy vádat nem emeltek ellene, még csak ki sem kérdezte a belga rendőrség. Maria Arena szocialista EP-képviselő továbbra is zavartalanul folytatja munkáját az Európai Parlamentben.

2023. 12. 07. 8:58
Marie Arena az Európai Parlamentben 2017-ben (Fotó: AFP/Dirk Waem)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban újabb dokumentumok kerültek napvilágra a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban, amelyek még sötétebb képet festenek az Európai Unió szívében uralkodó állapotokról, mint amit eddig láttunk. Ráadásul úgy tűnik, akad, aki bár gyanúsan közel áll a botrány megvádolt szereplőihez, 

eddig nem csupán a letartóztatást, de a rendőrségi kihallgatást is megúszta: Maria Arena.

Arena híresen közeli kapcsolatban áll Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselővel, akit a korrupciós kör egyik főszereplőjeként azonosítottak a hatóságok. Kapcsolatban állt a botrány további szereplőivel is, Eva Kaili például az elsők között hívta fel, miután élettársát, Francesco Giorgit, Panzeri korábbi asszisztensét letartóztatták.

Ennek ellenére a nyomozók szerint Arena gyakorlatilag a korrupciós kör középpontjának számít, azonban továbbra sem tudják megállapítani, hogy csak ártatlanul belekeveredett Panzeriék mesterkedésébe, vagy nagyon is tudatos résztvevője volt a korrupciónak.

Arena az első perctől kezdve az ártatlanságát hangoztatja, és a belga ügyészség annak ellenére nem kérte hivatalosan a mentelmi joga felfüggesztését, hogy a rendőrség, amely a nyáron az üggyel kapcsolatban átkutatta Arena ingatlanjait, ezt sürgette – árulta el a Politico hírportálnak két, az ügyre rálátó forrás.

Arena Panzeritől „örökölte meg” az EP emberi jogi bizottságának komoly presztízst jelentő elnöki posztját, amelyről idén januárban azután kényszerült lemondani, hogy kiderült, nem vallott be egy Katar által finanszírozott utazást. Az esetért a képviselőnő egy asszisztensét hibáztatta.

Arena mindenesetre nagyon közeli munkakapcsolatban volt Panzerivel és Giorgival, olyannyira, hogy egy rendőrségi dokumentum szerint Panzeriék nem csupán tanácsokat adtak neki, de még találkozókat is szerveztek számára.

Giorgi a rendőrségnek tett vallomásában azt állította, hogy Arena a hálózat egyik legfontosabb tagja, Kaili pedig egyenesen Panzeri „alteregójaként” utalt európai parlamenti kolléganőjére.

Egy a belga titkosszolgálat által lehallgatott 2021. decemberi beszélgetés során Panzeri azt mondta Arenának, hogy maradjon az emberi jogi bizottság tagja „az ismert okokból”. „Tudom” − válaszolta az átirat szerint Arena.

Arena aktív szerepet játszott a Katart elmarasztaló európai parlamenti határozattervezetek blokkolásában, neve pedig 16 alkalommal szerepel abban az Excel-táblázatban, amelyet Giorgi gépén találtak a nyomozók, és amelyben precízen adminisztrálták a külföldi megbízók (Katar és Marokkó) számára végzett „munkákat”.

Felmerül a kérdés, hogy ha Arena tudatosan segítette a korrupciós erőfeszítéseket, mi volt a jutalma? A képviselőnő váltig állítja, hogy nem kapott fizetséget, Panzeri pedig kihallgatása során kategorikusan tagadta, hogy a nőnek bármilyen szerepe lett volna a botrányban.

Azonban Kaili vallomása szerint Panzeri segített volna Arenának, hogy emberi jogi pozíciót kapjon az ENSZ-nél, esetleg az Európai Unió emberi jogokért felelős főképviselője lehessen. Arena el is ismerte, hogy megkeresték őt az utóbbi pozíció miatt.

A szocialista képviselőnő tehát vagy a legnaivabb törvényhozó, aki valaha betette a lábát az Európai Parlamentbe, vagy a legszerencsésebb, amiért (egyelőre) nem találtak rajta fogást a hatóságok. 

A brüsszeli korrupciós botrányban pedig már nehéz bármin is meglepődni.

Borítókép: Marie Arena az Európai Parlamentben 2017-ben (Fotó: AFP/Dirk Waem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.