Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.

2023. 12. 08. 8:26
null
Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedves elnököm! Remélem, jól van. Át kell adnom önnek egy meghívót a világbajnokságra, önt vagy a férjét és a fiúkat talán érdekli

− írta Eva Kaili egy WhatsApp-üzenetben Roberta Metsolának, az Európai Parlament (EP) elnökének 2022. november 12-én.

Ráadásul nem csak őt környékezte meg, hanem az EP-elnök kabinetfőnökét, Alessandro Chiocchettit is. Míg Metsola válaszra sem méltatta Kaili üzenetét, Chiocchetti a következőt írta vissza: „A világbajnokságra nem hiszem, hogy el tudok menni. De szívből köszönöm.” A kabinetfőnök később azzal magyarázta válaszát, hogy az udvariasan becsomagolt elutasítás akart lenni.

Roberta Metsola szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy az EP elnöke nem fogadott el jegyet a katari világbajnokságra. A katari emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt nem volt hajlandó elutazni a katari világbajnokságra – írja a Politico hírportál.

Hogy honnan jött a titokzatos meghívás, amelyet Kailinak „át kellett adnia”, egyelőre nem világos, Katar a hírportál kérdésére nem volt hajlandó kommentálni az információt, korábban azonban tagadta a korrupciós vádakat.

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2022. december 9-én tört ki a brüsszeli korrupciós botrány, amely a maga nemében példa nélküli az Európai Unió történetében. A belga hatóságok szerint jelenlegi és volt EP-képviselők egész hálózata dolgozott azon, hogy olyan külföldi megrendelők érdekeit érvényesítsék az uniós intézményekben, mint Katar, Marokkó és Mauritánia. 

Ennek érdekében határozatokat fogadtattak el vagy épp blokkoltak, valamint találkozókat szerveztek, mindezt természetesen busás anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

Kaili is a letartóztatottak között volt, lakásán egy táskában nagy összegű készpénzt találtak a rendőrök. Bár – állítása szerint kényszer alatt – részleges beismerő vallomást tett, máig az ártatlanságát bizonygatja. Politikai pályáját, úgy tűnik, derékba törte a botrány, EP-alelnöki tisztségétől megfosztották, pártja nem állt ki mellette.

Áprilisban azonban kiszabadult az előzetesből, és miután a hatóságok feloldották a házi őrizetét, hamarosan az Európai Parlamentbe is visszatért, ahol szeptemberben már szavazott is. 

A képviselő arra alapozva, hogy megsértették a mentelmi jogát, elérte, hogy jövő májusig elhalasszák az ügyét.

Ami vádlott-társait illeti, az egész korrupciós összejátszás agyának tartott Pier Antonio Panzeri eleinte mindent tagadott, később azonban vallomást tett. Hozzá hasonlóan „énekelt” a hatóságoknak korábbi asszisztense, Kaili élettársa, Francesco Giorgi is. Egy másik, az ügyben letartóztatott képviselő, Andrea Cozzolino ellenben mindent tagad, de őt is kiengedték az őrizetből.

Elmondható, hogy ez a súlyos, példa nélküli botrány nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa, amit ráadásul tudatosan félrekezelnek Brüsszelben

− mondta el korábban lapunk megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője.

Az is nyugodtan kijelenthető, hogy Brüsszel megpróbálja eltussolni az ügyet, hogy a brüsszeli korrupciós botrány ne vessen árnyékot a jövő évi EP-választásokra

− tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.