A lengyel főügyész kezében a kegyelmi döntés

Az iratokat kézbesítették, a Mariusz Kaminski és Maciej Wasik büntetésének letöltéséről szóló döntés már a főügyész kezében van.

2024. 01. 12. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malgorzata Paprocka elnöki kancelláriaminiszter a TV Republika című műsorában hangsúlyozta, hogy Duda elnök mindvégig úgy vélte, hogy a két politikus 2015-ös kegyelmi eljárása helyes volt, írta a wPolityce.pl.

A lengyel elnök ma rendeletet adott ki a kegyelmi eljárás megindításáról; az ügyet az illetékes szervhez, azaz a főügyészhez továbbították. Ez az eljárás az alkotmány 139. cikkén alapul, amely a kegyelemhez való jogról szól, de a büntetőeljárási törvénykönyv rendelkezései alapján is; ez a klasszikus kegyelmi útvonal

– mondta Paprocka.

Malgorzata Paprocka. Forrás: Agencja Wyborcza.pl/Slawomir Kaminski

A 2015-ös kegyelmi döntés változatlanul érvényes – húzta alá korábban Andrzej Duda, egyebek között arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság három döntésében is megerősítette álláspontját. Az államfő felidézte: Kaminskit és Wasikot, valamint a korrupcióellenes hivatal (CBA) két másik munkatársát 2015-ben részesítette kegyelemben, miután a CBA egyik eljárása során 2007-ben elkövetett túlkapások címén „ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el őket, amelyek alapján az ügy egyik vádlottját viszont korrupció címén ítélték.

 

Paprocka hozzátette, Duda elnök hivatalos levelet is küldött a főügyésznek, Adam Bodnar belügyminisztériumi vezetőnek, amelyben tájékoztatott a kegyelmi eljárás megindításáról, de – mint mondta – jelezte azt is, hogy elvárja, hogy a főügyész azonnal éljen a büntetőeljárási törvénykönyv 568. cikkelyéből származó normával, amely kimondja, hogy a főügyész elrendelheti a büntetés letöltésének szüneteltetését. A miniszter hangsúlyozta, hogy a vonatkozó dokumentumokat már átadták az ügyészségnek.

Paprocka megjegyezte, hogy a büntetés megszüntetéséről szóló döntés jelenleg a főügyész mérlegelési jogkörébe tartozik, és megismételte az elnök korábbi, Bodnarhoz intézett felhívását, hogy a lehető leghamarabb döntsön Wasik és Kaminski büntetésének megszüntetéséről. A miniszter azt is megjegyezte, hogy a jogszabályok nem határoznak meg határidőt, amelyen belül a főügyésznek döntenie kell, és felhívta a figyelmet az ügy sajátos körülményeire.

Az elnök csütörtökön jelentette be, hogy feleségük kérésére kegyelmi eljárást kezdeményezett Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ellen, egyben felkérte a főügyészt, hogy a kegyelmi eljárás lefolytatásáig függessze fel a büntetés végrehajtását és engedje szabadon a fogvatartottakat.

A lengyel alkotmány 139. cikke értelmében a Lengyel Köztársaság elnöke gyakorolja a kegyelem jogát; ez a jog nem vonatkozik az Állami Törvényszék által elítélt személyekre. Az Elnöki Hivatal emlékeztet arra, hogy a kegyelmi jog alkotmányos fogalma tágabb értelmű, mint a kegyelem fogalma, amely a büntetőeljárási törvénykönyvben előírt eljárásra vonatkozik. Kedden a rendőrség őrizetbe vette Mariusz Kaminskit és Maciej Wasiket, az elnöki palotában.

Borítókép: Tüntetés a demokráciáért Varsóban (Fotó: Ladóczky Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.