Boris Johnson: Úgy félnek Trumptól, mint vén banyák az egértől

A nyugati liberális értelmiségnek olvasott be a volt brit miniszterelnök.

Forrás: Daily Mail2024. 01. 20. 17:46
TRUMP, Donald
Sioux Center, 2024. január 6. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdõ Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyûlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump visszatérése nagy győzelem lehet a világ számára, ezt hangsúlyozta az előttünk álló amerikai választással kapcsolatban Boris Johnson. Az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnöke a Daily Mail brit napilapban közölt cikkében úgy fogalmazott:

 Trump elnöksége éppen az lehet, amire a világnak szüksége van.

A nyugati liberális értelmiség végre észrevette a novemberi amerikai elnökválasztás valószínű eredményét – tette hozzá a volt brit vezető, aki olyan vén banyákhoz hasonlította őket, akik sikítanak félelmükben, ha egeret látnak az alsószoknyájukban.

 Kiemelte: az iowai republikánus előválasztás eredményei pedig mennydörgésként hatottak sok helyen, még a davosi világgazdasági fórumon is.

Mint arról lapunk is beszámolt, az iowai előválasztáson Donald Trump elsöprő győzelmet aratott. Ezzel pedig megerősítette vezető szerepét a republikánus jelöltek között.
Boris Johnson az ukrajnai háborúval kapcsolatban is megfogalmazta gondolatait.

Ez korunk legfőbb küzdelme, és még mindig nem teszünk eleget e hősies nemzet megsegítéséért. Az elmúlt két évben az ukránok életüket áldozták, és elképzelhetetlen nehézségeket viseltek el a szabadság ügyéért

– húzta alá a volt kormányfő.

Johnson arra kérte az embereket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: melyik amerikai elnök állt ki először Ukrajna mellett Putyin 2014-es inváziója után?

A nagy liberális internacionalista Barack Obama volt az? Nem. Semmit sem tett, hogy Putyint kiszorítsa Ukrajnából, sem a Krímből, sem a Donbászból. A franciák sem, a németek sem, és őszintén szólva az Egyesült Királyság akkori kormánya sem

 – szögezte le a volt miniszterelnök, aki szerint bármit is mondanak most Trump elnökről, ő nem hiszi, hogy úgy akar majd bevonulni a történelembe, mint az elnök, aki elhagyott egy országot, amelynek már segített megőrizni a szabadságát.

Trump minden bizonnyal követelni fogja, hogy az európaiak fizessenek többet saját védelmükért – de hát ez az Egyesült Államok (és valójában az Egyesült Királyság) régóta fennálló politikája

 – tette hozzá.

Boris Johnson szerint Donald Trump miután kiderítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem lehet alkut kötni, jó esély van rá, hogy megduplázza, és befejezi, amit elkezdett – úgy, hogy megadja nekik, amire szükségük van a győzelemhez.

Ha ez a helyzet, akkor Trump alatt minden esély megvan arra, hogy a Nyugat erősebb, a világ pedig stabilabb legyen

 – véli a volt miniszterelnök.

Johnson felhívta a figyelmet arra is, hogy látjuk, amint Putyin iráni rakétákat és drónokat zúdít ukrán civilekre. Láttuk, hogy a Hamász – amelyet Irán képezett ki és finanszírozott – a holokauszt óta a legnagyobb zsidómészárlást indította el. Most azt látjuk, hogy a húszik iráni rakétákat használnak a globális hajózás megzavarására.

Nagyon komolyan kérdezem: Ön szerint ez most megtörténne, ha Donald Trump elnök lett volna az elmúlt négy évben?

 – tette fel a kérdést Boris Johnson, aki még egy sor érvet említett Donald Trump mellett. Hozzátette: „mindannyiunknak fel kell nőnünk, és meg kell szoknunk, hogy milyen kilátások vannak a jövővel kapcsolatban”.

Ha helyesen cselekszik, és támogatja az ukránokat – és úgy gondolom, hogy megteszi –, Trump elnöksége nagy győzelem lehet a világ számára

 – zárta gondolatait a volt brit kormányfő.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyűlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.