Trump elsöprő győzelmet aratott Iowában

A hideg idő miatti alacsony részvételi arány ellenére Donald Trump a szavazatok több mint ötven százalékát szerezte meg.

Forrás: Reuters2024. 01. 16. 7:44
TRUMP, Donald
Indianola, 2024. január 15. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdõ Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Indianolában tartott kampányrendezvényen 2024. január 14-én. A Republikánus Párt január 15-én elõválasztást tart Iowa államban. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iowai előválasztás eredményei alapján Donald Trump látványos győzelmet aratott, megerősítve ezzel vezető szerepét a republikánus jelöltek között. A floridai kormányzó, Ron DeSantis a második helyen végzett, Nikki Haley, aki két évig az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként szolgált, harmadik lett. Trump győzelme, még a hideg időjárás és a választási részvétel csökkenésével együtt is szárnyalni látszik, írta a Reuters.

Annak ellenére, hogy számtalan jogi kihívással kell még szembenéznie, a volt elnök  könnyedén maga mögött hagyta republikánus ellenfeleit.

Köszönöm, Iowa, szeretlek titeket!!!

 – fejezte ki háláját Trump a közösségi médián.

A várt szavazatok összesítésével Trump előnye példátlan volt az iowai republikánus választási kampányok történetében. A volt amerikai elnök közel 51 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, DeSantis 21,4 százalékkal végzett, Haley pedig 19 százalékot szerzett. Vivek Ramaswamy jelölt és egyben vállalkozó, miután a szavazatok alig nyolc százalékát szerezte meg, visszalépett az elnökjelöltségtől, és a támogatóinak tartott búcsúbeszédében Trumpot támogatta. DeSantis és Haley célja egy erős második helyezés volt, hogy meggyőzzék az adományozókat és támogatókat arról, hogy a Trump elleni kihívásuk életképes. 

Ebből nem igazán van visszaút!

– jelentette ki DeSantis híveinek hétfőn West Des Moines-ban.

Trump lehet, hogy beképzelt, de ő el is fog érni valamit

 – nyilatkozta Rita Stone, egy 53 éves Trump-támogató, aki részt vett az előválasztáson. Hozzátette: a déli határon a fal építése Trump egyik legjobb perspektívája.

Az életveszélyes hőmérséklet ellenére az iowaiak nagy számban, több mint 1600 helyszínen jelentek meg az államban elsőként megrendezett választási kampányon. 

A rendes választásoktól eltérően az iowai választási kampány során kis csoportokban, személyesen kell összegyűlni, ahol a szavazók anonim szavazatokat adnak le, miután meghallgatták a kampányolók beszédeit. A mínusz 45 fokos előrejelzés miatt a vártnál ugyan jóval alacsonyabb részvételi arány sikeredett: körülbelül 120 ezer szavazatot számoltak össze, ami messze elmarad a 2016-os rekordot jelentő 187 ezer szavazattól. Az iowai demokraták hétfőn nem szavaztak elnökjelöltjeikről. Ők levélben fogják leadni szavazataikat, aminek eredményeit márciusban hozzák nyilvánosságra.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Indianolában tartott kampányrendezvényen 2024. január 14-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.