Ismét kitört a Marapi vulkán Indonéziában

Áldozatokról nem tudni, sok embert azonban evakuáltak a környékről.

Forrás: MTI2024. 01. 14. 9:09
null
Agam, 2023. december 5. Hamufelhõt lövell ki a Marapi tûzhányó az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban elterülõ Agam körzetben 2023. december 5-én, miután december 3-án váratlanul kitört a vulkán. Eddig 22 hegymászó holttestét találták meg a hegy oldalán, egy eltûntet még keresnek. MTI/EPA/Givo Alp Fotó: Givo Alp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartomány vulkánmegfigyelő-központja azt közölte, a 2981 méter magas Marapi kétszer tört ki és mintegy 1,3 kilométer magasságba hamut és füstöt lövellt ki.
A hatóságok legalább száz embert kitelepítettek, és felszólították a környéken tartózkodókat, hogy a nagy mennyiségű hamu miatt hordjanak maszkot.
 

A vulkán legutóbb decemberben tört ki, akkor 23-an haltak meg a katasztrófában.


Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó; az országban több mint 120 aktív vulkán található.

Borítókép: Hamufelhőt lövell ki a Marapi tűzhányó az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban elterülő Agam körzetben 2023. december 5-én, miután december 3-án váratlanul kitört a vulkán. Huszonhárman meghaltak (Fotó: MTI/EPA/Givo Alp)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.