Elhibázott politikai számítás vezetett az ukrajnai puccshoz, véli az orosz elnök + videó

Viktor Janukovics ukrán elnök azért lett pária a Nyugat szemében, mert át akarta gondolni, milyen következményekkel járna az EU-csatlakozás Ukrajna számára. A Majdan téri események pedig hibás politikai számítás eredményei voltak, és lépéskényszerbe hozták Oroszországot.

2024. 02. 09. 4:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában olyan jelentős számú orosz kisebbség él, hogy nélkülük egyetlen elnök sem kerülhet hatalomra az országban – világított rá Vlagymir Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjúban. 

Az orosz elnök elmondta, hogy amikor Viktor Janukovicsot ukrán elnökké választották, ellenfelei nem ismerték el a győzelmét. Az ellenzőket az Egyesült Államok is támogatta, és végül szerveztek egy harmadik elnökválasztási fordulót. 

Ilyesmi azonban nem szerepel az ukrán alkotmányban, tehát gyakorlatilag államcsínyről volt szó – mutatott rá Putyin. 

Így került hatalomra amerikai támogatással Viktor Juscsenko 2005-ben. A történtek ellenére Moszkva a Nyugat-barát politikussal is törekedett a kiegyensúlyozott kapcsolatokra, kölcsönös látogatásokat is tettek az államfők.

Amikor Viktor Janukovics lett az elnök 2010-ben, felmerült Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának kérdése.

Amikor átolvastuk a társulási szerződést, kiderült, hogy ez számunkra problémát jelent, mivel szabadkereskedelmi övezetünk és nyitott vámhatáraink voltak Ukrajnával, amelynek a társulás értelmében meg kellett volna nyitnia határait Európa előtt, ami a mi piacunk elárasztásához vezetett volna

– mondta az orosz elnök.

Ez ahhoz vezetett volna, hogy Oroszország lezárja a határait Ukrajnával, és vámhatárokat hoz létre.

Janukovics elkezdte számolgatni, hogy mennyit nyer Ukrajna, mennyit veszít, és azt mondta európai partnereinek, hogy több időre van szükségem, hogy átgondoljam, mielőtt aláírnám

– idézte fel Vlagyimir Putyin.

Amint ezt kimondta, az ellenzék nyugati támogatással ellene fordult, és ez vezetett a Majdan téri eseményekhez és „egy ukrajnai puccshoz”.

Tehát Ukrajna több kereskedelmi forgalmat bonyolított Oroszországgal, mint az Európai Unióval?

– kérdezett rá Tucker Carlson.

Természetesen. Nem is a kereskedelmi volumenről van szó, bár nagyrészt arról. Hanem az együttműködés méretéről, amire az egész ukrán gazdaság épült

– világított rá Putyin elnök, hozzátéve, hogy két ország között a szovjet időktől kezdve igen szoros volt az együttműködés.

Az USA azt mondta nekünk, hogy nyugtassuk meg Janukovicsot, és mi lecsillapítjuk az ellenzéket

– idézte fel az orosz elnök.

Szerinte Janukovics amerikai kérésre nem vetette be sem a rendőrséget, sem a hadsereget, az ellenzék mégis fegyveres puccsot követett el Kijevben, mégpedig a CIA támogatásával – mondta el Putyin.

Technikailag mindent jól csináltak. Elérték a céljukat, a kormányváltást. Politikai szempontból azonban kolosszális hiba volt

– mutatott rá Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök szerint az amerikaiak elszámították magukat, előre kellett volna látniuk, hova futnak ki az események. Üldözni kezdték azokat, akik nem fogadták el a puccsot, és ez teremtette meg a Krím félsziget fenyegetettségét, amire Oroszországnak muszáj volt reagálnia.

Ők indították el 2014-ben a háborút Donbászban, ahol repülőgépeket és tüzérséget vetettek be a civilek ellen. Ekkor kezdődött minden. Van egy videó a Donyecket felülről támadó repülőgépekről. Nagyszabású katonai műveletet indítottak. Aztán egy másikat. Amikor kudarcot vallottak, elkezdték előkészíteni a következőt

– mondta el az orosz elnök, hozzátéve, hogy ez lépéskényszerbe hozta Oroszországot.

Eredetileg az ukrajnai puccs volt az, ami kiváltotta a [mostani] konfliktust

– mutatott rá Vlagyimir Putyin.

Hozzátette, hogy Németország, Lengyelország és Franciaország voltak a garanciavállalói a Janukovics kormánya és az ellenzék között aláírt megállapodásnak, de támogatták a puccsot, és mindenki megfeledkezett a szerepükről.

Bár ez értelmetlen volt, higgyék el nekem, mert Janukovics elnök minden feltételt elfogadott, kész volt előre hozott választásokat tartani, amelyeket őszintén szólva esélye sem volt megnyerni. Ezt mindenki tudta. Akkor miért történt a puccs? Miért az áldozatok? Miért fenyegették a Krímet? Miért indítottak hadműveletet Donbászban? Ezt nem értem

– mutatott rá az orosz elnök, hozzátéve, hogy a célokat el lehetett volna érni legálisan, áldozatok és a Krím elvesztése nélkül.

A kisujjunkat sem mozdítottuk volna, ha nem történtek volna véres fejlemények a Majdanon

– szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a határok tiszteletben tartásával egyetértettek, a NATO bővítésével azonban nem, Ukrajna NATO-tagsága pedig végképp elfogadhatatlan lett volna számukra.

Vlagyimir Putyin választ adott arra a kérdésre is, ami talán a legtöbb embert foglalkoztatta a mostani ukrán helyzettel kapcsolatban. Szerinte a végső lökést a mostani háborúhoz az adta meg, hogy 

a jelenlegi ukrán vezetés kijelentette, hogy nem fogja végrehajtani a minszki megállapodásokat, amelyeket, mint tudják, a 2014-es minszki események után írtak alá, ahol a békés donbászi rendezés tervét fogalmazták meg

– mondta Putyin, hozzátéve, hogy egy-másfél évvel ezelőtt Németország és Franciaország korábbi vezetői nyíltan megmondták, hogy valójában ők sem gondolták komolyan a minszki megállapodásokat.

Egyszerűen az orrunknál fogva vezettek minket

– mutatott rá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Borítókép: Tucker Carlson interjút készít Vlagyimir Putyinnal 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.