Eva Kaili ismét a pácban

Újabb ügyek miatt szavaznak a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjének mentelmi jogáról az Európai Parlamentben.

2024. 02. 05. 16:11
KAILI, Eva
Strasbourg, 2023. július 11. A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselõ, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én. A korábban vizsgálati fogságban levõ Kailit április 14-én a brüsszeli Haren börtönbõl házi õrizetbe helyezték a belga fõvárosban, majd késõbb EP-képviselõi jogköre gyakorlását is engedélyezték. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok a Katar-gate néven elhíresült korrupciós ügyben indított nyomozás során. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli információk szerint újabb botrány van kialakulóban Eva Kaili körül.

Az MCC Brussels által megszellőztetett forrás szerint sürgősségi eljárásban, már kedden szavazni fognak a képviselők Eva Kaili mentelmi jogának megvonásáról.

 

Szellem-asszisztensek

Kaili ügye most egy, a korábbitól eltérő szálon futó történet miatt kerül az EP elé. A vádak többek között a következőket sorolják:

egyik akkreditált parlamenti asszisztense nem teljesítette a 2015. szeptember 28. és 2019. július 2. közötti időszakban a munkahelyén való jelenlétre és a feladatai ellátására vonatkozó kötelezettségét.

De ezen túl négy asszisztense kapcsán jegyzik meg, hogy éveken át el nem végzett kiküldetésekért kaptak költségtérítéseket.

 

Botrányos múlt

Az eredeti, ismertebb – bár Brüsszel által elhallgatni igyekezett – ügy, hogy Kailit 2022. decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során, amikor éppen édesapjának adott át egybőröndnyi pénzt egy szállodában. Mint ismert, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

Borítókép: A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.