Így reagált a nemzetközi sajtó az uniós csúcson született döntésre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nagyon fontos” döntésnek nevezte, hogy Ukrajna márciusban megkaphatja a támogatás első részletét, amint az Európai Parlament jóváhagyta a megállapodást. A nemzetközi sajtó pedig arról ír, hogy az olasz miniszterelnök volt a híd Orbán Viktor és a többi állam- és kormányfő között. De azt is írják, hogy az EU-nak alkut kellett kötnie Magyarországgal.

2024. 02. 01. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-tagállamok vezetői a brüsszeli csúcstalálkozójukon jóváhagyták, hogy a következő négy évre 50 milliárd euró hosszú távú költségvetési támogatást nyújtsanak Ukrajnának. Az EU évente fogja jóváhagyni az Ukrajnának az 50 milliárd eurós támogatási program keretében történő költségvetési kifizetéseket. 

A Reuters hírügynökség ennek kapcsán kiemelte, hogy ezt a feltételt Magyarország követelte, amely az előző EU-csúcson megakadályozta az Ukrajnának szánt segélyek folyósítását. A magyar kormány ugyanis azt sürgette, hogy az EU ezeket a pénzeket az európaiak problémáinak megoldására fordítsa. Az Európai Unió kompromisszumra kényszerült Magyarországgal – összegzett a Reuters. 

Reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint a támogatás hosszú távon segíteni fogja a gazdasági és pénzügyi stabilitást. Az első 4,5 milliárdos részlet már márciusban megérkezhet az ukrán elnök szerint.

 

 

Nagy Márton szerint jó, hogy megállapodás született Brüsszelben

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a Brüsszelben ma megszületett megállapodás jó döntés. 

Orbán Viktor ígéretet kapott arra, hogy Brüsszel pártatlanul fogja kezelni a 20 milliárd euró értékű zárolt magyar forrás kérdését – írja  a France 24 egy uniós diplomatára hivatkozva.

 

A Kyiv Post azt írta, már márciusban várják az első 4,5 milliárdos kifizetést az Európai Uniótól.

A Politico szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nagy szerepet játszott abban, hogy Magyarországot meggyőzze az Európai Tanács. – Többször megpróbált híd lenni, és az a benyomásom, hogy ezúttal sikerült – mondta két diplomata a portálnak. Ugyanezen forrás szerint Meloni diplomáciai munkáját hónapokkal ezelőtt kezdte meg, tárgyalásokkal és találkozókkal, amelyeken miniszterek és kulcsfontosságú tisztviselők is részt vettek, a decemberi Európai Tanács-ülés óta fokozódott a tempó, végül a múlt héten csúcssebességbe kapcsolt a diplomácia.

Az üzlet mindenkit meglepett, aki Brüsszelben a rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlt össze – írja a The Guardian brit lap.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az EU-csúcson (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.