Tovább gyűrűzik a brüsszeli korrupciós botrány

Újabb érintettet hallgatott ki a belga rendőrség, akit már egy éve szemmel tartanak.

2024. 02. 09. 20:04
Borítókép: Maria Arena szocialista képviselő, az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottsága (DROI) elnöke (Forrás: Európai Parlament)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség kibővítette a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatos nyomozást, miután egy új képviselőt is kihallgattak az ügyben, a belga Maria Arena szocialista EP-képviselőt.

A szövetségi ügyészség szóvivője, Eric Van Duyse szerint több mint egy évvel kirobbanása után a belga nyomozók először kérdezték ki Arenát gyanúsítottként.

Arena nevét már hónapok óta más gyanúsítottakkal hozták összefüggésbe, akik részt vettek a korrupciós ügyben, de a képviselő lehetséges érintettsége továbbra is rejtély maradt. A belga képviselő a kezdetektől fogva határozottan tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt követett volna el, még saját titkárával is elvitette volna a balhét.

A rendőrség mindeddig nem hallgatta ki, annak ellenére, hogy információkat gyűjtöttek össze Pier Antonio Panzerivel, egy volt EP-képviselővel való kapcsolatairól, aki vádalkut kötött az ügyészekkel, és elismerte, hogy pénzt vett át Katartól, Marokkótól és Mauritániától, cserébe politikai szívességekért az EU parlamentjében.

Sem Arena, sem ügyvédje pénteken nem reagált azonnal a hírekre.

„Ne maradj ki a játékból” – mondta Panzeri Arenának 2022. augusztusában, egy ebéd közben egy brüsszeli Salvarino pizzériában rendőrségi akták szerint. „Mert ha benne vagy, akkor jóval több pénzt jön majd” – mondta neki.

A rendőrség tavaly nyáron, az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola jelenlétében razziát tartott Arena brüsszeli ingatlanjaiban, és nagy összeget talált egyik fia lakásán – noha eddig nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a vagyon közvetlenül kapcsolódna a korrupciós botrányhoz. Egy uniós tisztviselő azt mondta, hogy a belga hatóságok egyelőre nem kérték a mentelmi jogának felfüggesztését, ami az előfeltétele annak, hogy a rendőrség letartóztathassa.

Arena az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójának, valamint a belga szocialista pártnak a tagja.

Borítókép: Borítókép: Maria Arena szocialista képviselő. (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.