EP-botrány: a szocialista képviselő az asszisztensével vitetné el a balhét

A strasbourgi parlament emberi jogi albizottsága (DROI) kerülhet a vihar középpontjába.

2023. 01. 11. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját titkárát hibáztatja Maria Arena szocialista képviselő, az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottsága (DROI) elnöke, aki elfogadott egy katari utazást, arról azonban elfelejtett a hatályos uniós szabályoknak megfelelően nyilatkozni, hogy a repülőjegyét és a szállodáját is a katari kormány fizette – írta meg a brüsszeli Politico

A lap szerint Arena ugyan elismerte az „adminisztratív vétséget”, szerinte azonban ezért nem ő személyesen, hanem az asszisztense a felelős, aki nem fejezte be a szükséges papírmunkát.

A magas rangú képviselőre akár tízezer eurós pénzbüntetés és a hivatalától való egyéves eltiltás is várhat, amennyiben bebizonyosodik, hogy vétett az uniós intézmény magatartási kódexe ellen – az effajta szankciókat azonban ritkán hajtják végre. A Politico szerint ugyanakkor Arena „apró hibája” aligha jelent többet egy lábjegyzetnél a Brüsszelt elárasztó korrupciós vádak tengerében, amelynek tavaly december eleji kirobbanása óta több – elsősorban szocialista – EP-képviselőről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

 Arena ügye mindenesetre túlmutat önmagán, hiszen a politikus által vezetett emberi jogi albizottság kerülhet a vihar középpontjába. 

 

A brüsszeli lap saját értesüléseire hivatkozva azt állítja, az emberi jogi albizottság korábbi elnöke különleges alkut kötött az Öböl-menti állammal, egyes parlamenti meghallgatások „kiegynesúlyozatlanok” voltak és arra is van bizonyíték, hogy miként dolgoztak együtt a kulisszák mögött a fő bűncselekményekkel gyanúsított személyek a bizottsággal. 

 

A négy, eddig az ügyben letartóztatott személyből ugyanis három szorosan kötődik a DROI-hoz: Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő például korábban az emberi jogi albizottság elnöke volt, Francesco Giorgi, Panzeri egykori asszisztense pedig azóta is a bizottság egyik jelenlegi tagjánál dolgozik. A letartóztatottak között van még Giorgi élettársa, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, a strasbourgi testületnek az ügy miatt menesztett korábbi alelnöke és Niccolo Figa-Talamanca, a jogállamisági kérdésekkel foglalkozó No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, aki szintén szorosan kapcsolódik a DROI tevékenységéhez. Andrea Cozzolino, egy a bizottságnak dolgozó másik szocialista EP-képviselő továbbá jelenleg egy lehetséges vizsgálat előtt áll a korrupciós vizsgálat részeként, miután a belga hatóságok kérték mentelmi jogának felfüggesztését. Cozzolino tagadta, hogy jogsértést követett volna el, és azt mondta, hogy szeretné, ha feloldanák a mentelmi jogát, hogy tisztázhassa a nevét.

Mivel azonban a belga ügyészség nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak ellen felhozott vádak részleteit, egyelőre nem teljesen világos, milyen konkrét bűncselekményeket követtek el. 

A brüsszeli lap ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni:

bár a DROI nem jogalkotó erő, mégis befolyásos és „napirend-meghatározó” szerepet játszik az uniós rendszerben. 

A csoport az EU-n kívüli országok emberi jogi visszaéléseire világít rá, ami rendszerint nemzetközi figyelmet kelt, mindez pedig „ideális célponttá teszi a lobbizáshoz”. A büntetőeljárás megkezdésekor mindenesetre az elnöki tisztségéből felálló Arena azt hangsúlyozta, a bizottsága egy teljesen legitim, „létfontosságú munkát végző” testület.

Közben a Le Soir belga napilap arról írt: egy másik európai ország titkosszolgálatának tippjével indult az Európai Parlament állítólagos korrupciójával kapcsolatos belga vizsgálat.

Borítókép: Maria Arena szocialista képviselő, az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottsága (DROI) elnöke (Forrás: Európai Parlament)

 


 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.