Elnökválasztás kezdődött Oroszországban + videó

A következő három napban döntenek az oroszok a következő államfőről. Az elnökválasztás egyértelmű esélyese a jelenlegi államfő, Vlagyimir Putyin.

2024. 03. 15. 6:19
Borítókép: Elnökválasztás Oroszországban (Fotó: AFP/Vlagyimir Nyikolajev) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani az első olyan elnökválasztás Oroszországban, amelyen a korábbi, alacsonyabb szintű szavazások során tesztelt legújabb technológiákat alkalmazzák, így a háromnapos voksolási időszakot is. 

Kép: Az uráli Jekatyerinburgban 2024. március 15-én szavaznak az emberek az orosz elnökválasztáson. (Fotó: Anna JURIEVA / AFP)
Az uráli Jekatyerinburgban 2024. március 15-én szavaznak az emberek az orosz elnökválasztáson. Fotó: AFP/Anna Jurieva

A TASSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Oroszországban már megnyitották kapuikat a szavazóhelyiségek. 

Az emberek március 15-én, 16-án és 17-én döntenek az elnökről. Az államfői posztért négy, a Központi Választási Bizottság által nyilvántartásba vett jelölt verseng: Leonyid Szluckij, Nyikolaj Haritonov, Vlagyiszlav Davankov és Vlagyimir Putyin – írtuk meg már korábban.

Az elnökválasztási verseny legelején összesen 33-an, köztük kilenc párt és 24 független jelölt indult az orosz elnöki posztért. Közülük végül csak 15-en nyújtották be a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat. Amikor január 1-jén lejárt az iratok benyújtásának határideje, már csak 11 jelölt maradt a versenyben, de végül csak négyet regisztráltak – olvasható a TASSZ cikkében.

A Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia-központ szakértője nyilatkozott korábban az orosz választással kapcsolatban. Kiemelte:

Sokan úgy vélik, hogy Borisz Nagyezsgyin kiesésével, kitiltásával a választási hajszából az idei választások teljesen unalmassá váltak, ugyanis Putyinnak ezzel egy reális kihívója sem maradt. Véleményem szerint Putyin győzelmét Nagyezsgyin indulása sem veszélyeztette volna valószínűleg

–  húzta alá az elemző.

 

Borítókép: Elnökválasztás Oroszországban (Fotó: AFP/Vlagyimir Nyikolajev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.