EU-csúcs kezdődik ma Brüsszelben: Ukrajna, migráció és bővítés a témák között

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kétnapos EU-csúcstalálkozó kezdődik ma Brüsszelben. Az egyeztetések során tervek szerint szóba fog kerülni a tömb bővítése, Ukrajna támogatása, a közel-keleti válság, továbbá migrációs és védelmi kérdésekről is egyeztetnek a tagállamok vezetői.

2024. 03. 21. 5:30
A tagállamok zászlói az Európai Tanács brüsszeli épületében 2024. március 20-án, a kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdete előtti napon. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lépéssel közelebb kerülhet az ­uniós tagsághoz Bosznia-Hercegovina – erről írt tegnap a Policito. A brüsszeli hírportál ugyanis úgy értesült, a balkáni országgal való csatlakozási tárgyalások megkezdésének zöld jelzést adhatnak a tagállamok a ma kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón.

Azonban nem minden uniós diplomata optimista az ügyet illetően, egyes vélekedések szerint a 2022 decembere óta tagjelölti státusban lévő országnak minden reformot be kell fejeznie, mielőtt bármilyen előrelépés történne.

A tárgyalóasztalon van továbbá Ukrajna és Moldova csatlakozása is: mindkettő esetében 2023 decemberében döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett.

Az EU-csúcson Orbán Viktor is részt vesz, aki már tegnap Brüsszelbe érkezett. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tegnap az MTI-t arról tájékoztatta, a miniszterelnök részt vett az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján.

Ukrajna esetében minden bizonnyal forró pont lesz a posztszovjet ország támogatása az Oroszországgal vívott háborúban.

Olaf Scholz német kancellár a berlini parlamentben mondott beszédében az európai szövetségesek Ukrajnával kapcsolatos egységét hangsúlyozta. „Közös állásponton vagyunk” – jelentette ki. Beszédében egyúttal utalt a weimari háromszög – Németország, Lengyelország és Franciaország – múlt heti találkozójára is: „Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges” – fogalmazott. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívólevelében szintén Ukrajna támogatását emelte ki:

Legfontosabb feladatunk az Ukrajnának nyújtott katonai segítség gyors eljuttatása, valamint – a csehországihoz hasonló közelmúltbeli kezdeményezésekre építve – a lőszerek Ukrajnába történő gyorsított beszerzése és szállítása

– írta levelében a politikus.

Az Európai Tanács oldalán közzétett agenda szerint biztonságról és védelemről is fognak tárgyalni az uniós vezetők. Többek között szó fog esni Euró­pa védelmi felkészültségének növeléséről, arról, hogy miként lehet megerősíteni az EU védelmi technológiai és ipari bázisát, továbbá más lépésekről is tárgyalni fognak a védelmi ipar versenyképesebbé tételében. Tervek szerint a tagállamok megvitatják az európai védelmi ipari stratégiát és az európai védelmi ipari programot is.

A résztvevők várhatóan kitérnek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúra. Az EU korábban elítélte a fegyveresek támadását és elismerte, Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte a romló gázai humanitárius helyzet ­miatt. A migráció szintén a napirendi pontok között szerepel: legutóbb a tagállami vezetők abban állapodtak meg, még erősebb partnerségre fognak törekedni a kibocsátó- és tranzitországokkal.

Borítókép: A tagállamok zászlói az Európai Tanács brüsszeli épületében 2024. március 20-án, a kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdete előtti napon (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.