„Putyin brutalitásának már nincs határa”

Annalena Baerbock az Ukrajna elleni háború további eszkalálódására számít. A német külügyminiszter szerint az Ukrajnának nyújtott segítség a mi biztonságunk garanciája.

Forrás: Tagesspiegel2024. 03. 30. 9:25
PUTYIN, Vlagyimir
Torzsok, 2024. március 28. 2024. március 28-án közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a védelmi minisztérium repülõszemélyzeti kiképzési központjában a Tveri területen fekvõ Torzsokban március 27-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A putyini háború brutalitásának már nincs határa

– mondta a német Zöldek politikusa a Tagesspiegel című lapnak.

Annalena Baerbock német külügyminiszter 2024. március 26-án Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján. (Fotó: AFP/ Gil Cohen-Magen)
Annalena Baerbock német külügyminiszter 2024. március 26-án Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján. Fotó: AFP/ Gil Cohen-Magen

Annalena Baerbock külügyminiszter nem reménykedik az orosz–ukrán háború közelgő befejezésében, sőt épp ellenkezőleg látja a helyzetet.

„Egyértelművé teszi, hogy nem nyitott a racionális érvekre és az emberiesség értékeire. Tárgyalni pedig végképp nem akar” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva Baerbock.

Hangsúlyozta: 

Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Mert a békét és az emberséget Európában csak a saját erőnkből nyerhetjük meg.


A kancellár nem fél Putyintól
 

A háború 2022. februári kezdete óta az orosz elnök többször is próbára tette az európaiak összetartását – mondta a külügyminiszter.

„Putyin nem csak a hadseregével folytat háborút, hanem álhírekkel, manipulációval és célzott befolyásolással is – a cseh kormány nemrég történt leleplezése csak egy példa arra, hogy Oroszország hogyan akarja aláásni demokráciáinkat” – mondta. 

Baerbock figyelmeztetett az ukrán háborús vereségre is.

Elképzelhetetlen lenne, mi történne, ha elveszítenék a háborút. Az emberiségnek győznie kell. És ez az, amit Ukrajna képvisel a Putyin elleni harcban. Ha Putyin győz, mindannyiunk biztonsága Európában és a nemzetközi rend is veszélybe kerülne. Ukrajna támogatása a mi biztonságunk garanciája.

Baerbock ugyanakkor óva intett attól, hogy folytatódjon a nyilvános vita a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő esetleges szállításáról.

„Az orosz háborús propaganda egy része a nyugati demokráciák megosztását és destabilizálását szolgálja. Ezt nem szabad megengednünk” – tette hozzá –, „különösen akkor, amikor választások előtt állunk – például az európai választások vagy a németországi tartományi választások”.

2024. március 27., Berlin: Olaf Scholz szövetségi kancellár sajtótájékoztatót tart.( Fotó: dpa/Allince/AFP/Kay Nietfeld)
2024. március 27., Berlin: Olaf Scholz szövetségi kancellár sajtótájékoztatót tart. Fotó: DPA/Allince/AFP/Kay Nietfeld

Arra a felvetésre, hogy Olaf Scholz szövetségi kancellár a Putyintól való félelem miatt ellenzi-e a Taurus-szállítást, Baerbock azt mondta:

„A kancellár nem fél Putyintól”.

Borítókép: 2024. március 28-án közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a védelmi minisztérium repülőszemélyzeti kiképzési központjában a Tveri területen fekvő Torzsokban március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Mecel)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.