Így szavaztak a németek a Taurus rakéták küldéséről

A CDU és a CSU ismét kudarcot vallott az Ukrajnába irányuló Taurus szállítások kérésével. A szövetségi parlament elutasította a rakétarendszerrel kapcsolatos javaslatot.

Forrás: Der Spiegel2024. 03. 14. 13:52
Bundestag
A Bundestag 157. ülésszakán a Bundestag tagjai vitáznak. A témák között szerepel a Taurus cirkálórakéta Ukrajnának történő leszállításáról szóló szavazás, valamint a Polgári Tanács élelmiszerpolitikára vonatkozó ajánlásainak megvitatása, a szövetségi rendőrfőkapitány megválasztása és a szövetségi rendőrségi törvény reformja. Fotó: Britta Pedersen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundestag ismét elutasította a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítását. A parlament többsége a CDU/CSU indítványa ellen szavazott. A név szerinti szavazáson 690 szavazat mellett csak 190 képviselő támogatta az indítványt, 495-en ellene voksoltak, öt képviselő pedig tartózkodott, írta a Der Spiegel. A CDU/CSU parlamenti frakciójának 197 képviselője van.

A Bundestag ülése Berlinben. A témák között szerepel a Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállításáról szóló szavazás. (Fotó: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)
A Bundestag ülése Berlinben. A témák között szerepel a Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállításáról szóló szavazás (Fotó: Britta Pedersen/DPA/dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)

Bár koalíciós pártok között is vannak támogatói a Taurus szállításának, a kormánykoalíció Olaf Scholz szövetségi kancellár véleményét támogatta, aki többször is egyértelműen elutasította a Taurus átadását Ukrajnának. 

A CDU/CSU már tavaly novemberben indítványt nyújtott be a parlamentben a cirkálórakéták Ukrajnának való leszállítására. Januárban és legutóbb februárban is elutasította a kérést a többség. 

Gyakorlatilag lehetetlennek tartották, hogy a javaslatnak többsége legyen

A Zöldek és az Szabaddemokrata Párt (FDP) vezető politikusai megismételték az átadásra vonatkozó követeléseiket, ugyanakkor egyértelművé tették, hogy a koalíciós fegyelemhez ragaszkodni fognak. A név szerinti szavazás előtt az Szabaddemokrata Párt frakcióvezető-helyettese, Wolfgang Kubicki és Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), a védelmi bizottság elnöke bejelentette, hogy a Kereszténydemokrata Unió indítványa mellett szavaznak.

Taurus rakéta (Forrás: Bundeswehr)
Taurus rakéta (Forrás: Bundeswehr)

Taurus – nagy hatótávolságú precíziós fegyver

Scholz visszautasítja a Taurus szállítását, mert attól tart, hogy Németország a háború résztvevője lehet. 

„Ez az a határvonal, amelyet kancellárként nem szeretnék átlépni.”

– jelentette ki korábban Olaf Scholz.

Borítókép: 2024. március 14., Berlin: a Bundestag tagjairól szóló vita a Bundestag 157. ülésszakán. A témák között szerepel a Taurus cirkálórakéta Ukrajnába szállításáról szóló szavazás, valamint a Polgári Tanács élelmezéspolitikára vonatkozó ajánlásairól szóló vita, a szövetségi rendőrbiztos megválasztása és a szövetségi rendőrségi törvény reformja. (Fotó: Britta Pedersen/DPA/dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.