Olaf Scholz a szarvánál fogja a bikát

Olaf Scholz szövetségi kancellár a Bundestagban ismét egyértelműen elutasította a nagy hatótávolságú német Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítását. A német média szerint Scholz egy orosz győzelemtől tart az ukrajnai háborúban, amikor Németországnak esetleg magának is rakétákra lesz szüksége.

Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung2024. 03. 14. 11:34
Visit by the Prime Minister of Thailand
13 March 2024, Berlin: Olaf Scholz (SPD), Federal Chancellor, speaks at a press conference in the Federal Chancellery. The Federal Chancellor receives the Prime Minister of the Kingdom of Thailand. Photo: Hannes P. Albert/dpa (Photo by Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvatosságot nem lehet gyengeségnek minősíteni, ahogyan egyesek teszik, az óvatosság az országunk polgárait megilleti

 – mondta a német kancellár szerdán a berlini Bundestagban. A német média arról beszél, hogy Scholz egy orosz győzelemtől tart az ukrajnai háborúban, amikor Németországnak magának is rakétákra lesz szüksége, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Chancellor Scholz during a federal government survey
Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár, a szövetségi kormány felmérésének részeként készült felvétel a német Bundestagban Berlinben, 2024. március 14-én.   (Fotó: Kira Hofmann/Kira Hofmann/photothek.de/dpa Picture-Alliance via AFP)

Scholz féligazságokról, a Kereszténydemokrata Unió megtévesztésről beszél

Scholz azzal vádolta a CDU/CSU-t, hogy „féligazságokat” terjesztett a vitában. „A polgárok félnek önöktől” – mondta.

Norbert Röttgen, a CDU/CSU nevében élesen visszautasította ezt a vádat.

„Önök nem tiszta lapokkal játszanak, és önöknek az a céljuk, hogy megtévesszék a közvéleményt ebben a kérdésben, amely egyszerre európai és nemzetbiztonsági kérdés”.

Ukrajna még tavaly májusban kérvényezte a német kormánytól az ötszáz kilométeres hatótávolságú Taurus cirkálórakéta átadását, amivel az orosz fegyveres erők utánpótlási vonalait akarja támadni a frontvonal mögött. Októberben Scholz először – részletes indoklás nélkül – lemondta a szállítást. Ezt a kérést pedig később többször is ellenezte. A kancellár most először nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban a Bundestagban a február 22-i, Ukrajnáról szóló vitában nem vett részt.

Scholz parlamenti felszólalását így indította:

Szeretném a bikát a szarvánál megragadni

– a Taurus ugyanis latinul bikát jelent. A német kancellár szerint „sürgősen szükség volna arra, hogy minden egyes döntést alaposan mérlegeljünk, különösen akkor, amikor ennyi döntést hozunk”.

A Taurus még nagy magasságból és nagy távolságból is megtalálja a célját. Itt egy pilóta oktatja az irányított rakéta pontos ledobását a Two Oceans gyakorlat során. Forrás: Bundeswehr
A Taurus még nagy magasságból és nagy távolságból is megtalálja a célját. Itt egy pilóta oktatja az irányított rakéta pontos ledobását a Two Oceans gyakorlat során. Forrás: Bundeswehr

Scholz a Bundestagban megismételte érvelését, hogy miért nem akarja a Taurust szállítani. Mivel a Taurus hatótávolsága egészen Moszkváig elérhet, nem akarja az ukránokra bízni a fegyver ellenőrzését. Ahhoz azonban, hogy ő maga megtarthassa az ellenőrzést, német katonákat kellene bevonni a célellenőrzésbe Németországból vagy Ukrajnából.

Scholz számára egyik sem jöhet szóba, mert szerinte ez a háborúban való részvételt jelentené. A Bundestagnak is jóvá kellene hagynia a német katonák ilyen jellegű bevetését jogi értelemben.

Scholz bizalmatlan Ukrajnával szemben?

Az, hogy Scholz miért nem akarja magára hagyni Ukrajnát a célok ellenőrzésében, továbbra is nyitott kérdés. A CDU/CSU megkérdezte tőle, hogy ez nem bizalmatlanság-e Ukrajnával szemben. Scholz ezt elutasította. 

„Bízunk Ukrajnában”, erősítette meg, a kérdésre egyértelmű választ azonban nem adott.

Korábban Armin Laschet is támogatta Olaf Scholz (SPD) kancellárt a Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállításáról szóló vitában.

Szerintem helyes a kancellár alapvető álláspontja, hogy körültekintően  jár el, nehogy Németország háborús fél legyen 

– mondta a Bundestag CDU-s tagja. Laschet azonban hibának nevezte a kancellár álláspontját a Franciaországgal való kapcsolattartásban, melynek következtében szerinte Berlin és Párizs kapcsolata történelmi mélypontra jutott. Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti frakcióvezetője felszólította a koalíció tagjait, hogy valljanak színt.

„Az elmúlt időszakban a koalíciós pártok számos politikusa nyilvánosan hangsúlyozta, hogy támogatja ennek a fegyverrendszernek a szállítását Ukrajnának. Most lehetőséget adunk számukra, hogy ezt szavazatukkal is bebizonyítsák”

– mondta Dobrindt az Augsburger Allgemeine című lapnak. 

A CDU/CSU ragaszkodik ahhoz, hogy név szerinti szavazást tartsanak az indítványról.

Borítókép: 2024. március 13., Berlin: Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár sajtótájékoztatón beszél a szövetségi kancellári hivatalban. A szövetségi kancellár fogadja a Thaiföldi Királyság miniszterelnökét. (Fotó: Hannes P. Albert/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.