Harmadik világháborút okozhat a német rakéta átadása Ukrajnának + videó

Megmutatjuk egy videó segítségével, mire képes a Taurus.

2024. 03. 02. 8:07
This picture taken on September 25, 2017 shows a Taurus long-range air-to-surface missile during a media day presentation of a commemoration event marking South Korea's Armed Forces Day, which will fall on October 1, at the Second Fleet Command of Navy in Pyeongtaek. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP) Fotó: Europress/AFP/Jung Yeon-Je
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Taurus KEPD–350 rendszer mélyebb behatolást tesz lehetővé Oroszország területére, és képes áttörni a megerősített bunkereket, hogy elérje a kitűzött célokat. Ez egy nagy hatótávolságú cirkálórakéta, amelyet úgy terveztek, hogy pontos csapást mérjen anélkül, hogy az indító repülőgépnek ellenséges légvédelmi területeken kellene áthatolnia.

A rakéta fizikai szerkezete öt méter hosszú, átmérője pedig egy méter. A tömeg, amely döntő fontosságú a légi indításhoz, körülbelül 1400 kilogramm.
Szerkezeti kialakítása a lopakodást helyezi előtérbe. A kompozit anyagokból készült téglalap alakú test elkerüli az éles felületeket, így kevésbé érzékelhető a radarok számára. Ezenkívül egy speciális rádióelnyelő bevonat még jobban elrejti. 

 

Akár 500 kilométer távolságban lévő célpontok elérésére is képes

Az indulás után a Taurus Tri tech navigációs rendszerét alkalmazza, amely különböző érzékelőket és referencia-adatbázisokat egyesít, hogy következetesen figyelje helyzetét és módosítsa a pályáját. Arzenáljának központi eleme egy kétirányú adatvonal.Ez a modern funkció lehetővé teszi, hogy a rakéta mozgó célpontokat csapjon le, és repülés közben dinamikusan irányítható legyen, ami előnyt jelent a folyamatosan fejlődő harci környezetben.
A Taurus Missiles tandem robbanófejet, amelyet a maximális behatolásra és a céloptimalizálás magas kifinomultságára terveztek, a kemény és mélyen kitűzött célpontok megtizedelésére szabták.
 


Ha a Storm Shadow rakétával egymás mellé helyezzük, a Taurus határozott előnyökkel jár. Az első jelentős fölény az ötszáz kilométeres rakéta hatótávolságban mutatkozik meg. Ez biztosítja, hogy a Taurust indító repülőgép távol maradhasson az ellenséges védelemtől, csökkentve a pilóta és a repülőgép kockázatát. Ezenkívül az aprólékosan megtervezett Mephisto tandem robbanófej ügyesen kezeli a megerősített vagy a föld alá helyezett célpontokat.
 

Miért veszélyes ez a rakéta, ha ukránoknak átadják?

Németország tétovázik a rakéták szabványos formájukban való szállításával, mivel hatótávolságuk meghaladja az ötszáz kilométert, így potenciálisan Oroszországon belüli célpontokat is eltalálhatnak a rakétával. Ezért többen azt javasolják, hogy a rakétákat úgy alakítsák át, hogy Ukrajna kizárólag a vitatott területeken lévő célpontok ellen alkalmazhassa azokat.
Bár a rakéta elveszítheti hatótávolsági előnyét az erős Storm Shadow-hoz képest, még mindig vannak előnyei a behatolási képesség tekintetében.

 

Borítókép: A 2017. szeptember 25-én készült képen egy Taurus nagy hatótávolságú levegő–föld rakéta látható Pyeongtaekben (Fotó: AFP/Jung Yeon-Je)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.