Világháború közeledhet, NATO-gépek szálltak fel az oroszok miatt

Vadászrepülők zúgására ébredtek a lengyelek húsvétvasárnap. Az oroszok Ukrajna elleni támadásai miatt volt szükség a gépek bevetésére.

2024. 03. 31. 8:27
Route 604 fighter aircrafts exercise in Poland
Vadászrepülőgépek Lengyelországban 2024. március 14-én. (Fotó: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna elleni legújabb orosz bombázás miatt be kellett vetni a lengyel vadászrepülőgépeket is. Erről a lengyel hadműveleti parancsnokság számolt be az X-en közzétett posztjában. 

Mint fogalmaznak, az Oroszországi Föderáció intenzív csapásokat hajt végre, a lengyel légtér biztonsága érdekében ezért elindult minden szükséges eljárás. A lakosságot arra is figyelmeztették, hogy a repülőgépek fokozott zajszintet eredményezhetnek, különösen az ország délkeleti részén.

A húsvétvasárnap ünnepi hangulatát azonban úgy tűnik, nem rontja el egész nap a gépek zaja, hiszen később egy újabb tájékoztatást adtak ki a lakosságnak. 

Ebben már azt írják, hogy az oroszok által Ukrajna területén végrehajtott rakétacsapások veszélye csökkent, s így a lengyel légtérben lezajlott műveletek is befejeződtek. A kihelyezett erők visszatértek a szokásos műveleti tevékenységhez.

Nem ez az első eset egyébként, hogy  lengyel légierőt készenlétbe helyezték az orosz–ukrán háború miatt.

Mint arról mi is írtunk korábban, március 24-én egy orosz cirklórakéta repült át Lengyelország légterén. A rakéta akkor 39 másodpercet töltött el ott.

A The Kyiv Independent ukrán hírportál számolt be az Ukrajna elleni esti orosz támadásokról. Mint írják, Ukrajna déli hadműveleti parancsnoksága szerint az orosz erők drónokat és rakétákat indítottak több hullámban az ország déli régióira március 31-én éjszaka, károsítva az infrastruktúrát Odessza és Herszon megyében.

A csapások az odesszai régió energetikai infrastruktúrája ellen irányultak és egy Herszon megyei mezőgazdasági létesítményt is támadtak. Az ukrán légvédelmi egységek nyolc Shahed drónt lőttek le az éjszaka folyamán Odessza megyében – közölték a hatóságok. A lezuhanó drónok törmelékei tüzet okoztak egy helyi erőműben, ami áramszünethez vezetett a környéken.

A tüzet eloltották, személyi sérülés nem történt – közölte a katonaság.

Az orosz erők ballisztikus rakétákat és irányított rakétákat lőttek ki Herszon megyére, csapást mérve egy mezőgazdasági vállalkozásra. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Egész Ukrajnában egyébként légiriadó volt érvényben, beleértve a nyugati régiókat is. 

Borítókép: Vadászrepülőgépek Lengyelországban, 2024. március 14-én (Fotó: AFP/Anadolu/Omar Marques)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.