A húsfogyasztókat és a gazdákat büntetné a német kormány a zöldpolitika nevében

Jelentősen emelnék a hústermékek adóját – a gazdák tiltakoznak a terv ellen.

Forrás: V4NA2024. 04. 23. 4:55
Illustration (Photo: MTVA/Tibor Olah)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német gazdák és hústermelők hamarosan megérezhetik egy újabb kormánydöntés súlyát, amely a zöldpolitika és az éghajlatváltozás nevében a húsfogyasztást bünteti – írja a The European Conservative hírportál. Mint felhívják rá a figyelmet, a német a mezőgazdasági tanácsadó testület, a Zukunftskommission Landwirtschaft (ZKL) azt javasolja, hogy a hústermékekre kivetett hozzáadottérték-adót 7 százalékról 19 százalékra emeljék, ami jelentős pluszterhet jelentene a fogyasztóknak és így a hústermelőknek is, hívja fe rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A hústermékekre kivetett magasabb adóra azért van szükség, hogy csökkentsük az élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatását és növeljük az állatok jólétét

– közölte a kormány által összehívott csoport, amely a mezőgazdasági ágazat, a kiskereskedelmi vállalkozások, valamint a fogyasztó- és állatvédő csoportok képviselőiből áll.

Cem Özdemir zöldpárti mezőgazdasági miniszter üdvözölte a javaslatot. A Bild című napilap szerint ő már régóta támogatja a hús árának emelését az állattenyésztés jobb feltételeinek finanszírozása érdekében. Özdemir ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek áfáját nullára akarja csökkenteni, „egészségfejlesztő hatás” szándékával.

A Német Gazdaszövetség (DBV) lobbicsoportja ugyanakkor elutasította a steakek, kolbászok, sonkák és más hústermékek adójának emelését, mondván az állattenyésztés feltételeinek javítására szánt pénzt közvetlenül az állami költségvetésből kellene előteremteni. 

Emellett biztosítani kell, hogy a gazdák megkapják a szükséges támogatást 

– mondta Joachim Rukwied, a DBV vezetője.

Nem ez az első eset, hogy a baloldali-liberális kormány felbőszítette a gazdákat. Mint ismert, az év elején tömeges tüntetéseket szerveztek, bírálva a kabinet klímapolitikáját, a bürokráciát és a gazdák megélhetését tönkretevő adóemeléseket. Ezek a népszerűtlen zöldintézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy csökkent az emberek bizalma a kormányban, és a választóknak csak körülbelül egyharmada támogatja a jelenlegi kabinetet alkotó három párt valamelyikét – emlékeztet a The European Conservative. Egy januári felmérés szerint az emberek 86 százaléka azt mondta, hogy együtt érez a tiltakozó gazdákkal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.