Az EU is finanszírozta az antiszemitizmusra nevelő tankönyveket

Az Európai Unió által finanszírozott tankönyvek hozzájárultak a gázaiak radikalizálódásához az október 7-i, Izrael elleni Hamász-terrortámadásokat megelőzően – állapította meg az Európai Parlament egy állásfoglalásban.

2024. 04. 20. 16:18
null
Gáza, 2020. augusztus 13. Palesztin gyerekek próbálják megnézni az ENSZ palesztin menekülteket segélyezõ hivatala, az UNRWA támogatásával mûködõ iskolaépület falába csapódott drón helyét Gázában 2020. augusztus 13-án, miután az izraeli légierõ ismét csapást mért a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira, hogy megtorolja a déli területe elleni, robbanóanyaggal megrakott léggömbökkel végrehajtott akciókat. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP állásfoglalása szerint a fiatalok gyűlöletre nevelése „közvetlen és drámai következményekkel jár az izraeliek biztonságára, valamint a fiatal palesztinok jobb jövőjének kilátásaira”. Hozzátették, hogy a jövőben „az unió által a Palesztin Hatóságnak az oktatás területén nyújtott pénzügyi támogatás feltétele egy olyan nemzeti palesztin tanterv referencia-tankönyvekkel és oktatási anyagokkal, amely mentes az antiszemita tartalmaktól és az erőszakra való felbujtástól”.

A döntést több nemzetközi szervezet is méltatta, amelyek közül sokan már régóta figyelmeztetett, és követelték, hogy tegyenek lépéseket az ügyben.

Évek óta figyelmeztetünk arra, hogy a palesztin gyerekeknek bemutatott tankönyvek lefektetik annak a barbárságnak az alapját, amelynek október 7-én mindannyian szemtanúi voltunk 

mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se nevű oktatási civil szervezet vezetője a Brussels Signal hírportálnak. Irene Rabinowitz jeruzsálemi tanácsadó szintén megköszönte a képviselőknek a döntést, és elmondta a Brussels Signalnak, hogy néhány, korábban az EU és az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) által finanszírozott oktatási anyag kétes grafikákat tartalmazott.

Azok az UNRWA által finanszírozott tankönyvek, amelyeket láttam, olyan képeket tartalmaznak, amelyeken zsidókat szurkáló gyerekek láthatóak 

– mondta. 

A Georg Eckert Intézet 159 palesztin tankönyvet vizsgálva megállapította, hogy Izrael helyett sok helyen a „cionista megszállás” kifejezést használják. A tankönyvek a térképekről is kihagyták Izraelt, valamint az ország zsidó alapítású városait, például Tel-Avivot, és az 1970-es években az izraeli civilek elleni palesztin támadásokat is hajlamosak voltak „ellenállásként” leírni.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy néhány tanár a közösségi médiában is gyűlöletre és erőszakra buzdító bejegyzéseket osztott meg, és ünnepelte a zsidó emberek tömeges meggyilkolását 

– közölte az IMPACT-se, hozzátéve, hogy az ő fizetésüket, mint a Palesztin Hatóság legtöbb alkalmazottjának, szintén az UNRWA állta.

Az EU az UNRWA egyik fő finanszírozója, márciusban további 50 millió eurót küldött az ügynökségnek. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, januárban kiderült, hogy UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

Az uniós finanszírozás egy részét mostantól megbízható csatornákon, például az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) vagy kisebb, de jó hírű humanitárius szervezeteken keresztül akarják biztosítani a palesztinok részére.

Borítókép: Palesztin gyerekek próbálják megnézni az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala, az UNRWA támogatásával működő iskolaépület falába csapódott drón helyét Gázában 2020. augusztus 13-án, miután az izraeli légierő ismét csapást mért a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.