Ferenc pápa: A kialkudott béke jobb, mint a vég nélküli háború!

Béketárgyalásokra szólította fel a szemben álló feleket a pápa. Mint fogalmazott, sokat imádkozik a békéért.

Forrás: CBS News2024. 04. 25. 10:15
Ferenc pápa a hívőknek integet heti általános audienciájára érkezésekor a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 10-én. Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa a békéért könyörgött világszerte az Ukrajnában és Gázában zajló háborúk közepette. A CBS Newsnak azt mondta szerdán, hogy „jobb a tárgyalásos béke, mint egy véget nem érő háború”.

 

Kérlek titeket, mindegyik hadban álló ország, állítsátok meg a háborút! Tárgyaljatok! Keressétek a békét!

 – mondta a pápa az egyórás interjú során, Rómában. 

A pápa gyakran említi a beszédeiben az Izrael–Hamász-háborút. Április elején tartott húsvétvasárnapi miséjén határozottan kérte a gázai tűzszünetet, valamint Oroszország és Ukrajna között a fogolycserét. Szerdán azt mondta, hogy minden nap felhívja a gázai plébánosokat, hogy megtudja, éppen mi történik. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztetett, hogy küszöbön áll az éhínség, és a palesztinok „borzasztó mértékű éhséggel és szenvedéssel” küzdenek.

Elmondják, mi történik ott. Nagyon nehéz. Nagyon-nagyon nehéz. Hozzáférnek az ételhez, de meg kell küzdeniük érte.

– mondta Ferenc pápa.

Arra a kérdésre, hogy tudna-e segíteni a béketárgyalásokban, azt válaszolta: 

Tudok imádkozni. Sokat imádkozom.

A pápát az orosz–ukrán háború is foglalkoztatja, kifejezetten annak hatása az ukrán gyerekekre.

Azok a gyerekek nem tudnak mosolyogni. Mondok nekik valamit, de mintha elfelejtettek volna mosolyogni. És ez nagyon nehéz, amikor egy gyerek elfelejt mosolyogni. Ez tényleg nagyon komoly. Nagyon komoly.

– mondta a pápa. 

Májusban a Vatikán ad otthont az első Gyermekvédelmi világnapnak. Ez egy kétnapos rendezvény lesz az 5–12 éves gyerekek tiszteletére. Az esemény, többek között, arra keresi a választ, hogy milyen világot akarunk hagyni a most felnövő gyerekeknek.  

A gyerekek mindig üzenetet hordoznak. És ez egy módja annak, hogy mi szívünk megfiatalodjon.

– mondta a 87 éves pápa. 

Őméltósága szólt azokhoz is, akik már nem találják a helyüket a katolikus egyházban.

Azt üzenném, hogy mindig van hely, mindig. Ha ebben a parókiában a pap nem tűnik befogadónak, azt is megértem, de akkor menj és keress vigasztalást máshol, mindig van hely. Ne menekülj az egyház elől! Az egyház hatalmas. Ez több mint egy templom… nem szabad menekülnöd előle.

– üzente a pápa. 

Borítókép: Ferenc pápa a hívőknek integet heti általános audienciájára érkezésekor a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 10-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.