Gőze sincs a baloldali spanyol kormánynak több tízezer illegális bevándorló hollétéről

A migrációs minisztérium tájékoztatása szerint tavaly 29 ezer illegális migránst telepítettek át a Kanári-szigetekről a félsziget régióiba, de ezután egyikük mozgását sem követték nyomon.

2024. 04. 22. 12:32
Migrants rescued by Spanish NGO SMH
Migránsokat mentenek ki a tengerből februárban. (Fotó: Borja Abargues / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogalma sincs a spanyol kormánynak, hogy hol van az a 29 ezer illegális migráns, akiket a Kanári-szigetekről szállítottak át a félszigetre 2023-ban – írja a The Objective a migrációs minisztérium válaszaira hivatkozva.

A tárca elismerte, hogy tavaly csaknem harmincezer bevándorlót telepített át a szigetcsoport tagjairól más spanyol régiókba azért, hogy tehermentesítse előbbi befogadórendszerét. A minisztériumi tájékoztatás szerint az utaztatásra és a menekültek alapvető ellátására összesen 60,6 millió eurót költöttek el. Azt viszont már nem tudták megválaszolni, hogy jelenleg pontosan hol tartózkodik ez a rengeteg afrikai állampolgár, ugyanis a kormány az áthelyezés után már nem ellenőrizte a mozgásukat, azt a civil- és segélyszervezetekre, többek között a Vöröskeresztre bízta.

A tárca hozzátette, hogy nincs információjuk arról, hova helyezik át a migránsokat azután, hogy a számukra elkülönített közpénz elfogy, vagyis hova kerülnek azután, hogy a szervezetek már nem tudják fizetni például az egyes szállodákban való tartózkodásukat. 

Arról sincs statisztikájuk, hogy az illegális bevándorlók áttelepítése milyen hatással volt, illetve van azokra a régiókra, ahol szállást biztosítottak nekik, valamint hogy érkezésük hogyan befolyásolta a helyi egészségügyi ellátást és közbiztonságot.

2024. január 1-je és április 15-e között már 490 százalékkal több afrikai migráns érkezett a Kanári-szigetekre mint tavaly ugyanebben az időszakban (14 030 fő, szemben a tavalyi 2736-tal). A nyomás pedig továbbra sem csökken a régión, csak az elmúlt hétvégén ismét több mint 170 embert húztak partra a szigetcsoport tagjain.

A spanyol rendőrség által közzétett bűnügyi információk azt mutatják, hogy szinte minden autonóm közösségben egyre gyakrabban fordulnak elő menekültek által elkövetett bűncselekmények. 

Legutóbb pénteken négy algériai férfit vettek őrizetbe Palma városában, akik három óra leforgása alatt több rablást követtek el, elsősorban turisták ellen. A hatóság tájékoztatása szerint mindannyian pár nappal korábban érkeztek egy hajóval a Baleár-szigetekre.

Csak az elmúlt két hétben több lopás, verekedés és szexuális zaklatás miatt vittek be a rendőrségre menekülteket Alicantéban, Valenciában, Katalóniában és az észak-spanyolországi Baszkföldön is. Utóbbi régióban egy tavaly már kiutasított marokkói migráns egy négyéves kislányt molesztált.

Borítókép: Migránsokat mentenek ki a tengerből februárban (Fotó: AFP/Anadolu/Borja Abargues)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.