Sáncheznek hála taroltak a volt ETA-terroristák a baszkföldi választásokon

Az egykori baszk terrorszervezet, az ETA tagjaival is politizáló EH Bildu szinte végig holtversenyben volt a győztes Baszk Nacionalista Párttal a vasárnapi regionális választásokon.

2024. 04. 22. 16:19
SÁNCHEZ, Pedro
Róma, 2024. március 2. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond az Európai Szocialisták Pártjának kongresszusán Rómában 2024. március 2-án. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelme legjobb eredményét érte el a vasárnapi baszkföldi választásokon a volt ETA-terroristákkal is politizáló EH Bildu. A párt kis híján győzött, szinte az utolsó percekig holtversenyben volt a baszk nacionalistákkal (PNV), akik végül minimális különbséggel, a szavazatok 35,2 százalékának megszerzésével ugyan meg tudták nyerni a választásokat, de négy helyet veszítettek 2020-hoz képest. 

Az EH Bildu eközben a voksok 32,5 százalékát gyűjtötte össze, és hat képviselővel növelte jelenlétét a regionális parlamentben, amire még sosem volt példa. Ezzel az eredménnyel a két párt 27-27 mandátumot szerzett. A Bildu jelöltje, Pello Otxandiano szerint Baszkföldön most egy új korszak kezdődik el, mivel a politikai térkép ezzel az eredménnyel átrajzolódott, és a nacionalista baloldal került a középpontba.

Hiába azonban a rengeteg mandátum, ahhoz nem lesz elég, hogy belépjenek a kormányba, ugyanis a PNV a harmadik helyen végző szocialistákkal lép koalícióra, és együtt folytatják tovább a munkát. 

Mi, szocialisták ismét meghatározó szerepbe kerültünk Baszkföldön, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy jobbá tegyük az emberek életét

– gratulált magának és pártja baszkföldi jelöltjének Pedro Sánchez kormányfő az X-en.

A választási eredmény pikantériája, hogy bár Sánchez fejében meg sem fordul, hogy a Bilduval kormányozzon, mégis ő járult hozzá leginkább a szélsőbaloldali párt történelmi sikeréhez. A kormányfő ugyanis tavaly ősszel a saját, sikeres miniszterelnöki beiktatása érdekében szövetséget kötött és ezzel még nagyobb teret adott a baszk szeparatistáknak, pontosan ugyanúgy, ahogy azt a katalán nacionalistákkal is tette. Ezeknek a kis pártoknak a támogatása nélkül a szocialista kormányfő nem tudta volna megtartani a hatalmát Spanyolországban. 

A vasárnapi választásokon a konzervatív Néppárt (PP) javított 2020-as eredményén, és hat helyett hét mandátumot tudott szerezni, de ezzel sem lesz képes beleszólni a regionális kormány munkájába.

Az ötödik helyen Sánchez legfőbb szövetségese, a szélsőbaloldali Sumar végzett, amely a hatodik helyen zárt jobboldali Voxszal együtt egy képviselői helyet tudhat magáénak a baszk parlamentben. 

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.