Zaharova nagyon kiakadt

Az orosz politikus szerint a japán diplomata úgy tett, mintha a Japánt ért atombombákat az oroszok dobták volna le.

2024. 04. 13. 14:14
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Hirosima és Nagaszaki elleni bűnös amerikai atomtámadás elhallgatása és a téma hamis összekapcsolása Oroszországgal a »fake news« és a dezinformáció klasszikus példája. A japán kormány megtéveszti a lakosságot és tiszteletlenséget tanúsít az amerikai támadások áldozatainak emléke iránt” – mondta az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova szavait az Izvetyija idézte.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Japán ENSZ állandó képviselőjének helyettese szóvá tette az oroszok nukleáris fenyegetéseit. „Szeretnénk megismételni Japán egyértelmű álláspontját Oroszország ismételt nukleáris retorikájával kapcsolatban. Mint az egyetlen olyan ország, amely valaha is atombombázást szenvedett el háborúban, Japán soha nem fogja elfogadni Oroszország nukleáris fenyegetéseit, nem is beszélve a nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazásáról. Hirosima és Nagaszaki katasztrófája soha nem ismétlődhet meg

– mondta el az ENSZ-ben Sino Micuko, Japán állandó ENSZ-képviselőjének helyettese.

Erre reagált élesen az orosz külügyi szóvivő, aki azt sérelmezte, hogy szerinte a japán diplomata úgy tett, mintha a Japánt ért atombombákat az oroszok dobták volna le, mivel elhallgatta azt a tényt, hogy a történelem során eddig ledobott két atombomba-támadást az Egyesült Államok hajtotta végre.

Az Izvetyija emlékeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2023 júniusában azt mondta, nincs szükség arra, hogy az ország nukleáris fegyvereket használjon. Az orosz elnök megjegyezte, hogy az Orosz Föderációnak több nukleáris fegyvere van, mint a NATO-országoknak. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok volt az egyetlen, amely nukleáris fegyvert vetett be egy nukleáris fegyverrel nem rendelkező állam ellen, és ezzel precedenst teremtett. 

Putyin azt is egyértelművé tette a lap szerint, hogy Moszkva csak akkor kész megtenni a megfelelő lépést, ha az Oroszország mint állam létét veszélyeztetné, vagy sértené az ország szuverenitását és függetlenségét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszországnak soha nem volt szüksége tömegpusztító eszközök bevetésére.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.